Priča o Mundijalu u Italiji '90
0

VIDEO / Hadžibegić: Još me proganja penal protiv Argentine

Piše: Edin Isanović
Na prvom međunarodnom sportskom simpoziju pod nazivom "Sportski uspjesi u funkciji promocije države" treneri i nekadašnji igrači ispričali su mnogo zanimljivih anegdota.

Bivši kapiten nogometne reprezentacije Jugoslavije Faruk Hadžibegić posebno je naglasio neiskorišteni jedanesterac na Mundijalu u Italiji 1990. godine. Izabranici Ivice Osima igrali su u četvrtfinalu protiv Argentine. Utakmica je završena rezultatom 0:0, a onda se pristupilo udarcima sa jedanaest metara.

Sergio Goycochea odbranio je presudan šut Hadžibegiću u posljednjoj seriji. Na taj način Maradona i saigrači prošli su u polufinale.

“Još me proganja taj neiskorišteni penal. Prije nekoliko dana krenuo sam iz Pariza na ovaj simpozij. Zbog magle avion nije mogao sletiti u Sarajevo pa smo usmjereni na Beograd. Kada sam na aerodromu predao pasoš čovjek koji je stavljao pečat je kratko zastao. Pogleda me i kaže :’Joj još pamtim onaj neiskorišteni penal u Italiji na Mundijalu’. Samo sam se nasmijao i nastavio dalje”, istakao je popularni Hadžija.

No, tu nije bio kraj. Identičan scenarij desio mu se na granici.

“Na ulazu između Srbije i Hrvatske carinik pogleda u pasoš i opet isto. Izjavio je kroz smijeh: ’Pamtim onaj jedanesterac protiv Argentine’. Na utakmicu u Firenci koja se igrala prije 22 godine podsjetili su me i u BiH. Jedan policajac me zaustavio. Kada je vidio ime i prezime ispali:’Moj vam otac nikada neće oprostiti onaj penal’. Sve mi se to desilo u kratkom vremenu. Međutim, takav je nogomet. Jedan detalj vam obilježi karijeru. Meni je taj jedanaesterac”, zaključio je Hadžibegić.