Osmina finala LP
6

Guardiola u pohod na Ligu prvaka kreće iz Madrida, Pjanić i Juventus gostuju Lyonu

F. Z.
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Prve utakmice osmine finala Lige prvaka bit će kompletirane utakmicama u Lyonu i Madridu. Nogometaši Lyona ugostit će na svom terenu Juventus, dok će Real Madrid dočekati Manchester City.

Real Madrid - Manchester City

Real Madrid će na svom terenu u prvom susretu osmine finala Lige prvaka dočekati Manchester City. Dvije ekipe do sada su odigrale četiri međusobna duela, a Kraljevi imaju dvije pobjede, dok su dva duela završena neriješenim rezultatom. Prvi međusobni duel odigrali su u prvom kolu grupne faze u sezoni 2012/2013., a Real Madrid je slavio rezultatom 3:2 iako je gubio do 85. minute susreta. U tom duelu pogodak za vodstvo Građana postigao je Edin Džeko.

Posljednji put u zvaničnim utakmicama Real Madrid i Manchester City snage su odmjerili u polufinalu Lige prvaka u sezoni 2015/2016., a Real Madrid plasirao se u finale i postao prvak Evrope. Prvi duel na Etihadu završen je rezultatom 0:0, dok je u revanšu Real Madrid slavio rezultatom 1:0.

Real Madrid narednog vikenda očekuje i El Clasico s Barcelonom u prvenstvu, a ekipa Zinedinea Zidanea i dalje je u utrci za naslov prvaka Španije. Real Madrid je bio vodeći na tabeli, ali je nakon remija sa Celtom i poraza od Levantea vodeću poziciju prepustio Barceloni. Manchester City je izgubio šanse da postane prvak Engleske i titula će sasvim izvjesno na Anfield nakon 30 godina čekanja. Građani su nakon dva vezana poraza od Manchester Uniteda u Liga kupu i Tottenhama u Premiershipu upisali dva trijumfa. Na domaćem terenu protiv West Hama i u gostima protiv Leicester Cityja.

Mogla bi ovo biti posljednja prilika za Pepa Guardiolu da osvoji Ligu prvaka s Manchester Cityjem nakon što je UEFA kaznila Građane izbacivanjem iz Evrope u naredne dvije sezone zbog kršenja finansijskog fair-playa. S druge strane bit će zanimljivo vidjeti može li Zidane nastaviti tamo gdje je stao kada je posljednji put sjedio na klupi Real Madrida. Podsjetimo, Francuz je osvojio titulu prvaka Evrope tri puta zaredom, a onda je napustio kormilo Real Madrida prije nego što se ponovo vratio u martu prošle godine.

"Da li je Guardiola najbolji trener na svijetu? Pokazao je to u Barceloni, Bayernu i Manchester Cityju. Postoji mnogo vrhunskih trenera, ali mislim da je on najbolji. City je ekipa s mnogo prednosti, uključujući posjed lopte. Međutim, ova utakmica je i o tome šta mi možemo uraditi i to je ono što nas interesuje. Moramo biti fokusirani i okrenuti se onome što smo radili dobro, a ne samo gledati jedan ili dva loša rezultata. Nije ovo duel Zidanea i Guardiole, ovo je duel Real Madrida i Manchester Cityja. Ljudi žele vidjeti nogometnu utakmicu Real Madrida i Manchester Cityja. Ovo je atraktivna utakmica. Znamo da je ovo posebna sedmica. Nogometaši žele igrati ovakve utakmice", rekao je Zidane.

Guardiola je također hvalio Zidaneov Real Madrid na konferenciji za medije.

"Veoma smo uzbuđeni. Pokušat ćemo odigrati najbolje što možemo, jer igramo protiv kraljeva ovog takmičenja. Sada igramo osminu finala, ali ako želimo otići do kraja moramo pobijediti Real Madrid, Barcelonu ili Bayern Minhen. Morate pobijediti velike klubove u ovom takmičenju", rekao je Guardiola.

Real Madrid će u ovom susretu biti bez povrijeđenih Edena Hazarda i Marca Asensia, dok su na drugoj strani pod znakom pitanja Raheem Sterling i Leroy Sane.

Vjerovatni sastavi:

Real Madrid: Courtois: Carvajal, Varane, Ramos, Mendy; Modrić, Valverde, Casemiro, Kroos; Vinícius Júnior, Benzema.

Izostanci: Asensio i Hazard.

Manchester City: Ederson; Walker, Fernandinho, Laporte, Zinchenko; De Bruyne, Rodri, Silva; Bernardo, Agüero, Sterling.

Lyon - Juventus

U drugom susretu večeri nogometaši Lyona dočekat će na svom terenu torinski Juventus. Miralem Pjanić igrat će protiv kluba u čijem je dresu sakupio 90 nastupa u Ligue 1. Bit će ovo peti međusobni duel dviju ekipa, a u prethodna četiri Juventus je ostvario tri pobjede, dok je jedan susret završen neriješenim rezultatom. Prvi put dvije ekipe igrale su u četvrtfinalu Evropske lige u sezoni 2013/2014., a Juventus je upisao dva trijumfa. Posljednji put snage su odmjerili u Ligi prvaka u sezoni 2016/2017., a Juventus je slavio u Francuskoj, dok je duel u Torinu završen rezultatom 1:1.

Lyon ove sezone loše igra u domaćem prvenstvu i Lavovi su tek sedma ekipa u Ligue 1. U posljednjih pet utakmica u domaćem prvenstvu ostvarili su samo jedan trijumf i to u posljednjem kolu na gostovanju kod Metza. Juventus s druge strane vodi veliku borbu za prvo mjesto u Seriji A, a ekipa iz Torina upisala je dva poraza u posljednjih pet susreta u prvenstvu.

Lyon će u ovom susretu biti bez povrijeđenih Konea, Reine-Adelaidea, Depaya i Rafaela, dok u Juventusu ne mogu računati na Douglasa Costu. Nastup Khedire još uvijek je pod znakom pitanja.

Vjerovatni sastavi:

Lyon: Lopes; Denayer, Marcelo, Marçal; Dubois, Tousart, Aouar, Cornet; Toko Ekambi, Dembélé, Terrier.

Izostanci: Depay, Reine-Adélaïde, Koné i Rafael.

Juventus: Szczęsny; Danilo, Bonucci, De Ligt, Alex Sandro; Ramsey, Pjanić, Bentancur; Cuadrado, Ronaldo, Dybala.

Izostanci: Douglas Costa i Demiral.