Nogomet
32

Evropska liga / Grupe D, E, F: Dva gola Džeke u pobjedi Rome, Adurizovih pet golova za Athletic, Sušić strijelac za Genk

Piše: O. T.
Austria Beč - Roma (Foto: EPA)
U grupama D, E i F kompletirano je 4. kolo Evropske lige. Džeko je postigao dva gola u pobjedi Rome nad Austrijom, Sušić se upisao u strijelce za Genk protiv kojeg je pravu simultanku pružio Aduriz.

Grupa D

Zenit Petersburg - Dundalk 2:1

Zenit je na domaćem terenu nastavio stopostotan pobjednički niz u Evropskoj ligi čime je obezbijedio plasman u šesnaestinu finala takmičenja. Rusi su sa 2:1 savladali osvježenje ovosezonskog izdanja Evropske lige ekipu Dundalka iz Irske koja debituje u grupnim fazama evropskih takmičenja.

Otočani su i ovaj put pokazali da se na njih mora ozbiljno računati i da bi mogli prezimiti u Evropi. Zenit je do gola stigao tek u 42. minuti kada je Keržakov iskoristio grešku odbrane gostiju i uposlio Giuliana koji pogađa za 1:0.

Istom mjerom - korištenjem protivničke greške - vratio je i Dundalk u 52. minuti, a strijelac je bio Horgan. Ipak, gosti nisu mogli do senzacije i presudio im je Giuliano svojim drugim golom u 78. minuti. Identičnim rezultatom okončan je i prvi meč ova dva tima.

Maccabi Tel Aviv - AZ Alkmaar 0:0

Maccabi je u Tel Avivu podijelio bodove sa AZ Alkmaarom (0:0) i tako stigao do četvrtog boda u dvobojima protiv Holanđana. Maccabi je ovom pobjedom došao u odličnu situaciju, jer nakon gostovanja Zenitu dočekuje Dundalk kod kuće.

Izraelci su u prvom dijelu imali odlične šanse da preko Ben Haima II. i Dase dođu do prednosti, ali ostalo je 0:0. Iz drugog dijela ističe se šansa Muhrena u 67. minuti.

Bosanskohercegovački reprezentativac Haris Medunjanin odigrao je svih 90 minuta za Maccabi u ovom meču.

Grupa E

Austria Beč - Roma 2:4

Roma je nakon dva remija i jedne pobjede u prva tri kola slavila protiv Austrije u Beču (4:1). Vučica je od druge minute gubila nakon što je pogodio Kyode, ali je Edin Džeko samo tri minute kasnije izjednačio na 1:1.

Preokret Romi donio je De Rossi u 18. minuti, ali ponovo je veliku ulogu odigrao Džeko. Naime, Dijamant je šutirao glavom, a lopta se od zbunjenog igrača Austrije odbila prema De Rossiju koji je posprema u gol.

Nakon prvih 45 minuta bilo je 2:1, a onda je u drugom dijelu ponovo Džeko stupio na scenu. Dijamant je odlično pratio loptu El Shaarawyja i po drugi put matirao Hadžikića na golu Austrije. Lopta je najprije pogodila stativu, a onda se odbila ka Dijamantu koji ju je smjestio u gol.

Pitanje pobjednika ovog meča riješio je Nainggolan u 78. minuti, a za konačnih 4:2 pogodio je Grunwald u 89. minuti.

Džeko je do ovog meča odigrao samo 54 minute u tri utakmice Rome u ovom takmičenju ove sezone, a jedan meč je proveo na klupi. Ovo je bio njegov pri meč u ovoj sezoni Evropske lige koji je počeo od prve minute i sada u 16 nastupa za Romu u svim takmičenjima ove sezone ima ukupno 12 golova.

Astra - Viktoria Plzen 1:1

Rumunska Astra je stigla do svog četvrtog boda u grupi E nakon što je kod kuće remizirala sa Plzenom (1:1) kojeg je savladala u 3. kolu u gostima.

Stan je u 19. minuti donio prednost timu iz Rumunije, ali je Krmencik u 25. minuti pogodio za, kasnije će se ispostaviti, konačnih 1:1.

Grupa F

Sassuolo - Rapid Beč 2:2

Sassuolo i Rapid Beč su upisali svoj drugi međusobni remi u grupi F (2:2). Do boda u dramatičnoj utakmici stigli su gosti u samom finišu meča. Golove za domaći tim postigli su Defrel (34') i Ragusa (45+3'), dok su strijelci za Rapid bili Jelić (86') i Kvilitaia (90').

Svih 90 minuta za Rapid odigrao je i povremeni bh. reprezentativac Srđan Grahovac. Ovo je za njega već 21. nastup u ovoj sezoni u svim takmičenjima za Rapid.

Athletic Bilbao - Genk 5:3

Čak osam golova viđeno je u pobjedi Athletic Bilbaoa nad Genkom (5:3). Fenomenalnu predstavu ili, ako hoćete, "one man show" pružio je Aduriz koji je za tim sa San Mamesa postigao sve golove (8', 24' penal, 44' penal, 74' i 90+4' penal) od čega čak tri iz penala.

Za goste su pogađali Biley (28'), Ndidi (51') i bh. reprezentativac Tino Sven Sušić (80') koji je odigrao cijeli meč.