Nogomet
25

Evropska liga / Grupe D, E, F: Asistencija Medunjanina u pobjedi Maccabija, Roma remizirala sa bečkom Austrijom

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Okončane su utakmice 3. kola Evropske lige u grupama D, E i F. Roma je na svom Olimpicu ispustila vodstvo od dva gola razlike i remizirala sa Austrijom iz Beča (3:3).

Grupa D

Dundalk - Zenit Petersburg 1:2

Dunalk upisao je prvi poraz u grupi. Nakon što je postao prvi irski tim u grupnoj fazi Evropske lige, pa zatim osvojio historijski bod protiv AZ Alkmaara te upisao i prvu pobjedu savladavši Maccabi Tel Aviv kod kuće, Dundalk je na svom terenu poražen od Zenita iz Petersburga (2:1).

Dundalk je poveo preko Bensona koji je udarcem sa oko 25 metara u 52. minuti savladao Lodigina i izazvao erupciju oduševljenja na tribinama. Ipak, Irci nisu uspjeli sačuvati vodstvo i gosti su preko Maka u 71. minuti stigli do izjednačenja, a onda golom Giuliana u 77. minuti do potpunog preokreta. Zenit je u 91. minuti promašio penal kada je udarac rezerviste Mauricija odbranio Sava.

AZ Alkmaar - Maccabi Tel Aviv 1:2

Sudar AZ Alkmaara i Maccabi Tel Aviva pripao je gostima koji su slavili sa 2:1. Ovo je prva pobjeda, ali i prvi bodovi Maccabija u ovoj sezoni Evropske lige.

Prvi gol za goste postigao je Scarione 24. minuti nakon odlične asistencije Harisa Medunjanina koji je večeras igrao protiv tima u kojem je ponikao. Izjednačenje je donio Muhren u 73. minuti, ali Maccabi uspijeva doći do pobjede fantastičnim golom Golase u 82. minuti.

Medunjanin je odigrao svih 90 minuta za Maccabi, a osim asistencije, ostavio je trag zaradivši žuti karton u 67. minuti.

Grupa E

Roma - Austria Beč 3:3

Roma je na svom Olimpicu ispustila prednost od dva gola razlike i remizirala sa Austrijom iz Beča (3:3). Golove za Vučicu postigli su El Shaarawy (19' i 34') i Florenzi (69'), dok su veliki bod gostima donijeli Holzhauser (16'), Prokop (82') i Kayode (84').

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko i najbolji strijelac Rome u ovoj sezoni u igru je ušao u 81. minuti susreta umjesto Iturbea.

Viktoria Plzen - Astra 1:2

Astra je u gostima iznenadila Viktoriju Plzen savladavši je rezultatom 2:1 čime je stigla do prve pobjede i prvih bodova u grupnoj fazi.

Alibec je u 41. minuti pogodio za 1:0, a vodstvo gostiju udvostručio je Horava autogolom u 64. minuti. Horava je do kraja meča uspio matirati i protivničkog golmana kada je nakon promašenog penala odbijenu loptu poslao u mrežu u 86. minuti.

Grupa F

Genk - Athletic Bilbao 2:0

Svoju drugu pobjedu u grupnoj fazi upisao je Genk koji je rezultatom 2:0 pobijedio Athletic Bilbao. Gol za vodstvo, u akciji u kojoj je veliki udio imao Tino Sven Sušić, postigao je Brabec u 40. minuti, a konačnih 2:0 postavio je Ndidi prelijepim pogotkom u 83. minuti.

Bh. reprezentativac Tino Sven Sušić igrao je do 78. minute u dresu Genka, a u 64. minuti je dobio žuti karton. Sušića je zamijenio Heynen.

Rapid Beč - Sassuolo 1:1

Rapid je u Beču podijelio bodove sa Sassuolom (1:1). Schaub je u sedmoj minuti doveo austrijski tim do prednosti, ali je gol gostima obezbijedio Schrammel autogolom u 66. minuti.

Povremeni bh. reprezentativac i veznjak Rapida Srđan Grahovac na teren je ušao u 66. minuti umjesto Murga.