Nogomet
0

Green poklonio bod Amerikancima

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši engleske reprezentacije osvojili su "samo" bod odigravši 1-1 protiv Sjedinjenih Američkih Država na otvaranju grupe C Svjetskog nogometnog prvenstva.

Susret je igran u Rustenburgu na Royal Bafokeng stadionu, najmanjem na cijelom južnoafričkom Mundijalu, a start iz snova na njemu imala je engleska selekcija.

Već u četvrtoj minuti utakmice zabio je Steven Gerrard. Iskoristio je Liverpoolov nogometaš dodavanje Emila Heskeyja, koji je svoje mjesto u početnoj postavi izbornika Fabija Capella opravdao inteligentnom asistencijom, pogodivši vanjskim dijelom desne noge pored Tima Howarda.

Nije uvodni pogodak smirio Engleze, jedne od favorita cijeloga turnira, međutim, sve što su u nastavku pokazali bila je jalova dominacija i nepreciznost prilikom šuteva. Jasno, dio zasluga za osvojen bod Amerikanaca ide i na hvalu igrača utakmice Howarda koji je skinuo nekoliko prilika, no svakako i na dušu kolege mu po struci u engleskom dresu.

Pred početak SP-a čuvar španske mreže Iker Casillas označio je golmane najslabijom tačkom u engleskim redovima, a sve se potvrdilo još u prvom dijelu utakmice Engleza i Amerikanaca. Ne odveć opasan udarac Clinta Dempseyja lijevom nogom s nekih 25 metara u 40. minuti, možda zbog osporavane lopte, a možda i zbog nesigurnosti golmana Roberta Greena, osigurao je izjednačenje Amerikancima i dao razloga za zabrinutost izborniku "tri lava" Fabiju Capellu.

Izjednačenje u prvom dijelu utakmice ispostavilo se bila je posljednja promjena rezultata na utakmici u kojoj je nešto više, ali za pobjedu premalo, pokazala engleska reprezentacija. S potvrdom Casillasovih riječi, bilo je to nedostatno za tri boda na kontu velikih favorita ovog susreta.

 Svjetsko nogometno prvenstvo, 1. kolo grupe C:

Engleska - SAD 1-1 (Gerrard 4 / Dempsey 40)