Nogomet
68

Grčka u sudijskom vremenu došla do osmine finala SP-a, Kolumbija bolja od Japana

Piše: N. J.
Grčka - Obala Slonovače (Foto: EPA)
Večeras su odigrane posljednje utakmice grupe C Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Japan je poražen od Kolumbije u Cuiabi 1:4, a Grčka je u posljednjim trenucima utakmice u Fortalezi savladala Obalu Slonovače 2:1 i tako izborila osminu finala SP-a u koju iz ove grupe ide još prvoplasirana Kolumbija.

Grčka - Obala Slonovače 2:1

Grci su bili bolji protivnik u prvih 45 minuta, sa konkretnijim prilikama, iako je Obala Slonovače nešto bolje otvorila utakmicu.

U prvih 45 minuta Grčka je imala dvije velike prilike. Najprije je Cholevas u 33. minuti uzdrmao prečku nakon dobre akcije, a potom je Karagounis sa 20-ak metara dobro šutirao, ali je golman Barry bio na visini zadatka.

No, onda je u finišu prvog poluvremena odbrana Slonova kiksala, nakon čega je Samaras asistirao Samarisu koji nije propustio priliku da dovede Grčku u vodstvo 1:0, što je i bio rezultat uz koji se otišlo na odmor i on je u tom trenutku vodio Grčku u osminu finala.

U nastavku su Slonovi krenuli ofanzivnije ka golu Grka, koji su, opet, svoju priliku vrebali iz kontranapada. U 68. minuti Karagounis je ponovo uzdrmao prečku gola Slonova. Bony je, međutim, u 74. minuti donio veliku radost Slonovima pogodivši za poravnanje rezultata 1:1.

U 80. minuti Grci su pogodili stativu preko Torosidisa, ali se rezultat nije promijenio. A, onda je u sudijskoj nadoknadi drugog poluvremena opravdano dosuđen penal koji je realizovao Samaras za veliku pobjedu Grčke 2:1 i prolaz u osminu finala SP-a.

Japan - Kolumbija 1:4

Kolumbijci su poveli 1:0 iz penala koji je realizovao Cuadrado u 17. minuti. Taj se rezultat zadržao do samog kraja prvog poluvremena, kada je u sudijskoj nadoknadi vremena Okazaki pogodio za poravnanje rezultata 1:1.

Ipak, već u 55. minuti Kolumbija ponovo stiže do prednosti, nakon što je Martinez zatresao mrežu poslije dodavanja Rodrigueza. Isti igrač je u 83. minuti postigao gol za vodstvo Kolumbije 3:1, a tačku na i stavio je u 90. minuti Rodriguez pogodivši za konačnu pobjedu Kolumbije 4:1.

Ovom je pobjedom Kolumbija zadržala maksimalan učinak u grupnoj fazi i u osminu finala idu sa sve tri pobjede.

Grupa C, konačna tabela:

  1. Kolumbija 9
  2. Grčka 4
  3. Obala Slonovače 3
  4. Japan 1