Grčka - BiH 0:0
96

FOTO / Zmajevi osvojili bod na vrućem gostovanju u Atini

Piše: Edin Isanović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U okviru 3. kola grupe G kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu Grčka i BiH odigrali su nepopularnih 0:0. Domaći su imali više od igre, ali su Zmajevi na kraju stigli do vrijednog boda. Susret je odigran na stadionu Karaiskakis u Atini.

Suparnici su počeli ofanizivno i već u 5. minuti stvorili su izvanrednu priliku. Samaras se lako oslobodio nesigurnog Vranješa, sjajno asistirao za Gekasa koji na prazan gol pogađa stativu. Naš nacionalni tim imao je sreće. U 8. minuti iz slobodnjaka je pokušao Salihović, ali je Karnezis iz drugog pokušaja uspio uhvatiti loptu. Igrao se 21. minut kada je Džeko, nakon što je izgubio loptu, napravio prekršaj i zaradio žuti karton.

Centaršutevi Salihovića stvarali probleme grčkoj odbrani

Samo dvije minute poslije naši dolaze u izglednu priliku. Salihović je uputio sjajnu oštru loptu u šesnaesterac domaćih. Misimović odlično šutira, ali je jedan od odbrambenih igrača Grčke loptu sa gol-crte izbaciju u aut. U 33. minuti ponovo greška odbrane Zmajeva. Salihović nesmotreno vraća loptu za Zahirovića ispred kojeg utrčava Gekas. Bh. reprezentativac ga ruši, ali sudija ne pokazuje na jedanaesterac. U nastavku Torosidis pogađa okvir gola.

U 41. minuti novi duboki uzdasi na tribinama gdje su naši navijači. Lijepa lopta Salihovića prema Ibiševiću kojega ruše Grci na petercu, ali sudija Antonio Damato nije dosudio prekršaj. Posljednju priliku u prvom dijelu za naš državni tim imao je Lulića, ali je čuvar mreže domaćih bio na oprezu. Na poluvrijeme se otišlo kod nepopularnog rezultata 0:0.

Begović odbranio udarac Salpingidisa

Domaći su krenuli snažno u nastavku. Ipak, naši prijete u 49. minuti. Džeko je oprobao svoj šut, ali je bio neprecizan. U 54. minuti Spahić u posljednjem trenutku interveniše ispred Samarasa i izbija loptu u korner. Potom je uslijedio period igre između dva šesnaesterca, bez većih uzbuđenja.

U 74. minuti Grci su pokušali iz slobodnog udarca, ali im to nije donijelo ništa konkretno. Pet minuta kasnije Begović brani udarac Salpingidisa i spašava siguran pogodak. Iako su domaći pokušavali postići pogodak, rezultat se nije mijenjao. Ostalo je 0:0.

U našoj grupi G, večeras j e Slovačka na svome terenu savladala Latviju 2:1, dok je Litvanija slavila 2:0 na gostovanju kod Lihtenštajna. Nakon tri odigrana kola, BiH, Slovačka i Grčka imaju po sedam bodova, Litvanija ima 4, dok su Lihtenštajn i Latvija bez bodova.

Tabela grupe G:

  1. Bosna i Hercegovina 12:2 7
  2. Slovačka 5:2 7
  3. Grčka 4:1 7
  4. Litvanija 3:3 4
  5. Latvija 3:8 0
  1. Lihtenštajn 1:12 0