Čarobna noć u Zenici
4

FOTO+VIDEO / Zmajevi u grotlu Bilinog Polja pregazili Litvaniju

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine deklasirala je Litvaniju rezultatom 3:0 u 4. kolu grupe G kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Golove za našu reprezentaciju postigli su Ibišević, Džeko i Pjanić od 28. do 41. minute prvog poluvremena kada je igra Zmajeva ličila na fudbalsku rapsodiju.

Izabranici Safeta Sušića ušli su u ovaj meč kao apsolutni favoriti. Tako su se ponašali na terenu. Početne minute pripale su Zmajevima, ali su gosti prvi ozbiljnije zaprijetili. Igrao se 10. minut kada su Litvanci izveli sjajan kontranapad. U situaciji tri na prema jedan Ognjen Vranješ sjajno interveniše i otklanja opasnost.

U 18. minuti svoj šut je isprobao Misimović, ali je izblokiran od odbrambenih igrača gostiju. Isti igrač je u 26. minuti ponovo šutirao. Loptu nije zahvatio na najbolji način i ona odlazi preko gola.

U 30. minuti bilo je 1:0. Miralem Pjanić je sjajno povukao loptu sa sredine terena, izvanredno je proigrao Ibiševića koji efektno poentira. To je izazvalo erupciju oduševljenja na Bilinom Polju. Isti akteri bili su na djelu u 34. minuti. Ipak, ovaj put napadaču Stuttgarta bježi lopta.

Samo minut kasnije Pjanić asistira za Džeku koji rutinski matira golmana gostiju za 2:0.

Igrao se 41. minut kada je Džeko na najbolji mogući način uzvratio asistenciju za Pjanića, kreatora igre bh. reprezentacije, koji volej udarcem ponovo matira Karčemarskasa za 3:0.

Tim rezultatom otišlo se na odmor.

I u nastavku su naši krenuli snažno. U 48. minuti iz slobodnjaka je pokušao Salihović, ali je bio neprecizan.

Sredinom drugog poluvremena Ibišević je pokušao postići efektan pogodak, ali je pogodio prečku. Međutim, sudija je pokazao indirektan udarac.

U 74. minuti u igru je ušao i debitant Ervin Zukanović. Prije njega šef državnog bh. tima Safet Sušić povjerenje je ukazao Vršajeviću i Stevanoviću.

Drugo poluvrijeme proteklo je bez velikih prilika. Na kraju je utakmica završena pobjedom našeg nacionalnog tima rezultatom 3:0. Ovaj trijumf, bez obzira na rezultate drugih utakmica iz grupe, ostavio je Zmajeve na liderskoj poziciji.

Šef državnog tima Safet Sušić ovom pobjedom postao je najuspješniji bh. selektor. Jedini je stigao do dvanaest trijumfa.

Tabela:

  1. BiH 15-2 (gol razlika) 10 (bodova)
  2. Grčka 5-1 10
  3. Slovačka 5-3 7
  4. Litvanija 3-6 4
  1. Latvija 5-8 3
  2. Lihtenštajn 1-14 0

Kvalifikacije se nastavljaju u proljeće 2013. godine, a u narednom kolu (22. marta 2013.) igraju: Bosna i Hercegovina - Grčka, Slovačka - Litvanija, Lihtenštajn - Latvija.