Treći put zaredom
0

Gold Cup: Meksiko i SAD izborili finale

Totalsport
Treći će put zaredom nogometne reprezentacije SAD-a i Meksika igrati u finalu Gold Cupa, kontinentalnog prvenstva Srednje, Sjeverne Amerike i Kariba.

Rezultat je to polufinalnih dvoboja odigranih u srijedu na Stadionu Reliant u Houstonu. Najprije je SAD pobijedio Panamu 1-0 pogotkom Clinta Dempseyja u 77. minuti, da bi potom pred 70.000 ljudi Meksikanci tek nakon produžetaka slomili otpor Hondurašana pobjedom 2-0. Finale će se odigrati u subotu na Rose Bowlu u Pasadeni, Los Angeles.

Amerikanci su do devetog finala (slavili četiri puta) došli zahvaljujući sjajnom osjećaju selektora Boba Bradleyja, koji je u drugom poluvremenu u igru uveo Landona Donovana i Freddyja Adua. Upravo su ta dvojica nogometaša priredila pogodak Fulhamovom napadaču, koji je jednom pogodio i u četvrtfinalu protiv Jamajke.

Momčad Delyja Valdesa, najboljega panamskog igrača svih vremena, pobijedila je Amerikance u dvoboju drugog kola C-grupe 2-1.

U drugom je polufinalu Meksiku izborio 11. finale. Srednjoamerička je reprezentacija najtrofejnija u takmičenju s osam naslova, te branitelj naslova od prije dvije godine, kada je u finalu turnira koji se od 1991. godine redovno igra u SAD-u deklasirala domaćine pobjedom 5-0.

Napadač Monterreya Aldo de Nigris doveo je Meksikance u vodstvo pogodivši glavom za svoj četvrti pogodak na turniru u 93. minuti, da bi na konačnih 2-0 šest minuta kasnije, nakon još jednoga odličnog De Nigrisova udarca glavom, rezultat postavio Javier Hernandez "Chicharito", najbolji strijelac turnira sa sedam golova.

Gold Cup, polufinala:

Honduras – Meksiko 0-2 (De Nigris 93, hernandez 99) SAD – Panama 1-0 (Dempsey 77)