Nogomet
0

Gold Cup: Panama protiv SAD-a u polufinalu

Totalsport
Nogometna reprezentacija Paname plasirala se u polufinale Gold Cupa, kontinentalnog prvenstva Sjeverne i Srednje Amerike. Izabranici Julija Delyja Valdesa u Washingtonu su savladali Salvador nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Osnovni je dio utakmice završio rezultatom 1-1, a u produžetku nije bilo pogodaka. Panamci su iskoristili svih svojih pet udaraca s bijele tačke, dok je Dennis Alas promašio u prvoj seriji za Salvador što se pokazalo ključnim.

Panama je produžetak izborila kontroverznim golom u 89. minuti. Nakon udarca glavom Luisa Tejade sudija je presudio da je lopta prešla gol-crtu. Uslijedili su veliki prosvjedi Salvadoraca, a u tom su haosu isključena i dvojica igrača, Blas Perez kod Paname i Luis Anaya kod Salvadora.

Rodolfo Zelaya mogao je već u 21. minuti dovesti Salvador u vodstvo, ali je njegov udarac s bijele tačke odbranio Jaime Penedo. Novu priliku iz kaznenog udarca Zelaya nije propustio i u 78. minuti je Salvador došao do vodstva i korak do polufinala. No, taj korak na kraju ipak nije napravio...

Panama će u polufinalu igrati protiv domaćina SAD-a koji je u ranijem četvrtfinalnom okršaju savladao Jamajku s 2-0. Podsjetimo, Panama je već savladala Amerikance (2-1) u sklopu grupe C, tako da će domaći nogometaši u srijedu u Houstonu imati priliku za uzvrat. U drugom će polufinalu igrati Meksiko i Honduras.

Gold Cup, četvrtfinale:

Panama – Salvador 1-1 (Tejada 89 / Zelaya 78 - 11m), 5-3 nakon jedanaesteraca SAD – Jamajka 2-0 (Jones 49, Dempsey 80)