Nogomet
1

Godina za pamćenje u bh. nogometu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ljubitelji sporta u Bosni i Hercegovini svjedočili su najuspješnijoj nogometnoj godini od osamostaljenja države, barem kada je u pitanju seniorska reprezentacija BiH. Popularni ''Zmajevi'' prvi put su se plasirali na jedno veliko takmičenje, svjetsko prvenstvo u Brazilu koje će biti održano naredne godine.

Kvalifikacije u kojima su bh. nogometaši zauzeli prvo mjesto u grupi ispred Grčke i Slovačke pratila je cijela nacija, a mnogi se slažu da je njihov uspjeh na neki način ujedinio narode BiH. O uspjesima bh. tima pisali su brojni svjetski mediji, a plasman na mundijal je veći kada se u obzir uzme činjenica da je prije dvije godine Nogometnom savezu BiH (NSBiH) prijetila suspenzija.

S predsjednikom Elvedinom Begićem na čelu, te uz podršku Komiteta za normalizaciju koji je predvodio legendarni Ivica Osim, NSBiH radio je punom parom na rješavanju problema koji su godinama sputavali rad krovne bh. nogometne institucije.

Njihov rad se ubrzo isplatio, a BiH je u 2013. godini vidjela pokretanje dva nova takmičenja, žensku i futsal ligu, izgradnju modernog trening centra u Zenici koji je otvorio predsjednik UEFA-e Michel Platini, kao i značajne pomake na relaciji Savez - navijači.

Na godišnjoj konferenciji za medije NSBiH, predsjednik Begić je podsjetio da je Savez u martu prošle godine primljen u članstvo UEFA Sudijske konvencije, te da je napravljen iskorak u marketingu i broju sponzora.

Begić smatra da će Savez nastaviti s napretkom i u 2014. godini, ali naglašava da još mnogo toga treba riješiti kako bi se osigurala svijetla budućnost bh. nogometa. Reprezentacija ovisi o igračima koji su karijere izgradili u drugim zemljama Evrope i svijeta, te se kao prioritet nameće podizanje kvaliteta bh. Premijer lige, koja je trenutno na niskom granama.

Begić je istaknuo da nije moguće sve urediti za godinu dana i pozvao na strpljenje kada je u pitanju Premijer liga BiH.

"Prvo ćemo se okrenuti uređenju nogometnih terena. To bi automatski značilo poboljšanje kvaliteta utakmica u BiH. Imamo i neke planove i prijedloge po pitanju smanjenja broja klubova koji nastupaju u ligi, a to ćemo iznijeti u ovoj godini", kazao je predsjednik NSBiH.

Državno prvenstvo muče i drugi problemi, poput učestalih istupa huligana, za koje nije pronađeno sistemsko rješenje od nastanka takmičenja. Smanjenje lige donijelo bi veću koncentraciju boljih nogometaša u klubovima, dok bi veće kazne za huligane koji skoro u svakom kolu uspiju narušiti ugled bh. nogometa sigurno uvjetovale povratak dijela ljubitelja tog sporta na stadione.

Navijači su željni evropskih utakmica i ne zadovoljavaju se rijetkim derbijima bh. lige na kojima se uglavnom ne može vidjeti dobar nogomet. Klubovi koji izbore međunarodna takmičenja svoju evropsku avanturu završe veoma brzo. Država poput BiH trebala bi se okrenuti mladim naraštajima, međutim ni to nije slučaj jer se talentima rijetko daje prilika, a uvjeti za njihovo napredovanje su izuzetno loši.

Jedan od najtrofejnijih bh. klubova u prošloj godini pristupio je rješenju finansijskih problema na način koji do sada nije viđen na prostorima BiH. Radi se o Fudbalskom klubu Sarajevo čija je uprava dugo radila na dovođenju novog vlasnika, malezijskog biznismena Vincenta Tana.

Malezijac, u čijem vlasništvu se već nalazi engleski premijerligaš Cardiff City, u narednom periodu namjerava vratiti dugove kluba, stvoriti ekipu sposobnu za evropske nastupe, te pokrenuti akademiju za mlade igrače na kojima bi se zasnivala budućnost kuba.

Slučaj ''Tan'' je karakterističan jer u BiH ne postoji zakon o privatno javnom partnerstvu. Čelnici Sarajeva, koje se vodi kao udruženje građana, ipak su uspjeli pronaći recept da zaobiđu zakonske prepreke i dovedu u klub bogatog vlasnika. Ukoliko se potez Sarajeva pokaže učinkovitim, istom metodom za izlaz iz finansijske krize mogli bi se poslužiti i drugi bh. klubovi.

Ekipu Sarajeva će od proljetnog dijela sezone s klupe predvoditi hrvatski trener Robert Jarni, a pred njim se postavlja imperativ da u tribine ''bordo'' kluba vrati titulu koju je Sarajevo posljednji put osvojilo 2007. godine.

Titulu prvaka BiH već drugu godinu zaredom brani Fudbalski klub Željezničar, dok je Kup osvojila ekipa Širokog Brijega. U ženskom nogometu titulu brane nogometašice SFK 2000 iz Sarajeva, dok je prvak BiH u malom nogometu ekipa KMF Tango iz Istočnog Sarajeva.