Nogomet
2

Begić: Ova godina će ostati upisana zlatnim slovima u historiji BiH

Piše: J. H.
Baković, Begić i Ljubojević sumirali rezultate NSBiH u 2013. godini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na tradicionalnoj konferenciji Nogometnog saveza BiH danas su predstavljeni rezultati krovne kuće bh. nogometa u tekućoj godini. O njima su govorili predsjednik NS BiH Elvedin Begić, generalni sekretar Jasmin Baković i potpredsjednik Darko Ljubojević.

Begić kaže da je iz NS BiH uspješna godina koja će u historiji bh. nogometa ostati upisana zlatnim slovima.

"Nećemo više pričati o stabilizaciji i finansiskoj situaciji u Savezu već ćemo navesti desetak događaja koji su obilježili godinu. Prvi od njih je to da smo izborili učešće na Svjetskom prvenstvu", kazao je čelni čovjek Saveza.

Izgradnja trening centra u Zenici, kao i ženska te malonogometna bh. liga također su se našli na listi.

"Tu je i dolazak predsjednika FIFA-e i UEFA-e, Seppa Blattera i Michela Platinija kao i fan shop reprezentacije koji je otvoren ove godine. U maju smo na Skupštini Saveza doradili i usvojili Statut kao i zaštitili novi logo. Pri kraju je prikupljanje dokumentacije za uređenje terena klubova u Premijer ligi. Veliki korak naprijed je i organizovanje veliki broj utakmica ostalih selekcija, implementacija sudijske konvencije na svim nivoima NS BiH", dodao je Begić.

Nakon nekoliko godina reprezentacija, korak naprijed je i to što je BiH ove godine imala predstavnika na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu.

Begić nije htio govoriti o tome u opremi kojeg svjetskog brenda će Zmajevi igrati u Brazilu, već je dodao da do 31. maja Legea ostaje sponzor.

O mogućim protivnicima Zmajeva Savez će danas razgovarati sa selektorom Safetom Sušićem.

Što se tiče Premijer lige BiH, Begić je kazao da je zabrinut kada je kvalitet nogometa u pitanju.

"Krenuli smo sa infrastrukturom jer bolji teren znači i bolje igre. Ali, za godinu dana ne možemo sve uraditi. Treba imati strpljenja", dodao je čelni čovjek Saveza.

Generalni sekretar Jasmin Baković kazao je da Savez ima pravo na osam posto kapaciteta stadiona na kojima će igrati.

"Imamo plan, politiku raspodjele i prodaje karata. Svi navijači će imati priliku da i na drugi način dođu do tih ulaznica. FIFA je napravila takvu politiku da se onemogući zloupotreba ulaznica i svaka će glasiti na ime kupca", kazao je Baković.

On je pozvao sve zainteresovane da već sada odluče da li će ići ili ne zbog karata kojih kasnije najvjerovatnije neće biti.

"Blatter nam je rekao da je naš savez primjer kako se ruše barijere, podjele i da smo napravili čudo, iako smo prije dvije godine bili pred suspenzijom", kazao je Baković.