Nogomet
13

Dino Begić za Klix.ba: Zmajevi će u Brazilu nositi opremu svjetskog brenda

Piše: Edin Isanović
Dino Begić nakon pobjede u Litvaniji (Foto: Klix.ba)
Dino Begić nakon pobjede u Litvaniji (Foto: Klix.ba)
Prije tačno godinu dana na mjesto predsjednika NSBiH stigao je Elvedin Dino Begić. Od tada je zaista urađeno mnogo posla. Ambiciozni prvi čovjek Saveza za Klix.ba govorio je o rezultatima u proteklih 365 dana.

Osvrt na svoju prvu godinu mandata Begić je počeo pričom o uspjehu i plasmanu Zmajeva na Mundijal.

"Dosta posla je okončano, ali ima još prostora da se neke stvari poprave. Naravno, najveći uspjeh je plasman seniorskog tima na Mundijal. To smo čekali skoro 20 godina. Imao sam čast da budem dio tog tima i sa te strane mogu biti zadovoljan. Bit će tu još prilike za radosti. Podsjetiću, tokom protekle godine urađeno je nekoliko izuzetno bitnih stvari. Pronađena su sredstva za završetak centra za treniranje i na kraju je otvoren. Usvojen je novi znak Saveza po Statutu, tako da ga sada možemo zaštititi. Osim toga, možemo imati i marketinške dobiti. Stečeno je povjerenje delegata Skupštine da se može krenuti sa jedinstvenom ligom u malom nogometu i jedinstvenom ligom u ženskom nogometu. Također, veliki je uspjeh Saveza kada ih u godnu dana posjete predsjednik FIFA-e i UEFA-e. Prvi čovjek evropske krovne kuće otvorio je i trening centar u Zenici. To je za nas veliko priznanje i vjetar u leđa za naredni period“, istakao je Begić za naš portal.

Dodao je kako je zadovoljan grupom na Mundijalu u kojoj su suparnici Zmajevima Argentina, Nigerija i Iran.

"Mogli smo proći bolje, ali i lošije. Moje mišljenje je da uz ozbiljan pristup možemo napraviti jedan korak više i na Mundijalu. Prijavljen je i kamp, ali ne znači da ne može doći do izmjena i korekcije. Ovo što se može vidjeti na internetu i što sam čuo jeste zadovoljavajuće. Ispunjen je prvi kriterij i naš cilj je da osiguramo optimalne uslove igračima. Svakako, da vodimo računa o geografskom položaju kampa", rekao je Begić.

Dino Begić i Michel Platini (Foto: Klix.ba)
Dino Begić i Michel Platini (Foto: Klix.ba)

Prokomentarisao je i mogućnost da naš državni tim na Mundijalu nastupi u novom brendu.

"Ugovor s Legeom ističe 31. maja naredne godine i mi smo u ozbiljnom pristupu tom poslu. Razgovaramo sa nekoliko renomiranih proizvođača opreme. Mogu obećati da će jedan novi renomirani sponzor na Svjetskom prvenstvu biti na dresovima reprezentacije, kako i priliči našim uspjesima", kazao je Begić.

I pored sjajnih uspjeha reprezentacije, Premijer liga BiH još uvijek spada u red najlošijih evropskih liga. Predsjednik NSBiH smatra da ovo takmičenje mora ići naprijed.

"Činjenica je da je Savez pomagao bh. ligu, ali je činjenica da se treba obratiti više pažnje u budućnosti. Možemo licitirati šta je bolje, šta lošije, ali su sve to paušalne procjene. Ako kažemo da je nivo nogometa lošiji, onda možemo tražiti razloge. Ekonomska situacija u zemlji je teška, ima sve manje sponzora. Poboljšano je suđenje i sa te strane možemo biti zadovoljni. No, ne smijemo se tu zaustaviti, treba ići naprijed. Izuzetno je važano i formiranje Udruženja premijerligaša, ali to trebaju pokrenuti klubovi", rekao je Begić.

Na kraju razgovora prvi čovjek NSBiH se prisjetio historijske pobjede u Litvaniji.

"Bio je neopisiv osjećaj kada je Ibišević postigao pogodak. Sve što se dešavalo nakon toga, veliko slavlje i povratak u BiH, izazvalo je ponos. Izborili smo plasman na Mundijal i znao sam koliko to svim navijačima znači. Znali smo da možemo izboriti učešće na Svjetskom prvenstvu, a u Kaunasu su igrači to potvrdili. To će za sve nas biti nezaboravno. Dosanjan je san koji se čekao mnogo godina", zaključio je Begić.