Uoči nastavka BHT Premijer lige
0

Glavaš: Željo favorit za titulu, Sarajevo dovelo dobra pojačanja

Piše: Dalibor Bošnjak
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Ovog vikenda se, nakon zimske pauze, nastavlja takmičenje u BHT Premijer ligi BiH. Prema riječima bivšeg reprezentativca BiH i nogometnog trenera Vlatka Glavaša, o prvaku BiH će odlučivati Željezničar i Sarajevo, s tim da Plavi imaju ulogu favorita.

Glavaš je zadovoljan jesenjim dijelom prvenstva, posebno suđenjem i brojem gostujućih pobjeda.

"Prvi dio prvenstva je obilovao dobrim utakmicama, a suđenje je bilo znatno bolje nego inače. Pozitivno je i to što je bilo puno gostujućih pobjeda, što je novina u našem nogometu", rekao je Glavaš.

U ovoj sezoni, tačnije u njenom nastavku, kao favorita za osvajanje titule Glavaš vidi ekipu Željezničara, a najopasniji konkurent je, kako kaže, Sarajevo.

"Željezničar ima najkvalitetniji sastav, logistiku, stručni stab i naravno tamo se radi mnogo mirnije nego, recimo, u Sarajevu ili drugim klubovima. Razlog za to su uspjesi posljednjih godina. Oni su zasigurno favoriti za titulu. S druge strane, Sarajevo se dobro pojačalo i sigurno da je glavni konkurent Želji, jer su objektivno Široki Brijeg, Zrinjski, Olimpic i Borac daleko od titule. Sarajevo sa novom upravom, presjednikom, novim pojačanjima i dobrom publikom koja ih nosi ima realne šanse da se suprotstavi gradskom rivalu Želji, koji u kontinuitetu posljednjih godina korača ka tituli. Bit će intresantna i borba za mjesta koje vode u Evropu", rekao je bivši reprezentativac BiH.

Gradina će, ukoliko se ne dogodi čudo, na kraju sezone preseliti u niži rang takmičenja. Da bi izbjegli pretposljednju poziciju međusobno će se boriti nekoliko klubova.

"Gradina je ispala, drugi kandidat se traži. U kombinaciji su GOŠK, Travnik, Radnik, Zvijezda i Velež. Njih sada očekuje grčevita borba za opstanak. U Travniku ima promjena, ali i starih problema. Bit će teško, ali mislim da će Veziri ostati u Premijer ligi", smatra Glavaš.

Dva vodeća kluba, Željezničar i Sarajevo, u 16. kolu igraju protiv ekipa koje se nisu dokazale u prvom dijelu prvenstva, a to su Travnik i Čelik. Plavi će Vezire ugostiti na Grbavici, dok Bordo ekipa putuje u Zenicu.

"Čelik je klub sa puno turbulencija, novi igrači dolaze iz godine u godinu, ali nikako da dostignu ono što objektivno Zenica, Čelik i Robijaši zaslužuju. Ja im želim od srca da se vrate u sami vrh bh. nogometa. Utakmica 16. kola sa Sarajevom je veoma bitna i za jedne i za druge, jer će imati utjecaja na nastavak sezone", smatra Glavaš.

Parovi 16. kola BHT Premijer lige:

Zvijezda - Borac GOŠK - Gradina Zrinjski - Leotar Radnik - Velež Rudar - Olimpic

Slavija - Široki Brijeg Čelik - Sarajevo Željezničar - Slavija