Nogomet
71

Glavaš: Bayern je na vrhuncu u posljednjih 10 godina, osvojit će Ligu prvaka

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Bivši bh. nogometni reprezentativac i trener Vlatko Glavaš kao favorita u finalu Lige prvaka između Bayerna i Dortmunda vidi Bavarce, koji su prema njegovom mišljenju na svom vrhuncu u posljednjih deset godina.

Glavaš smatra da će Bayern zasluženo igrati u finalu, posebno nakon duela s Barcelonom.

"Apsolutno mislim da Bayern u posljednjih deset godina nije imao ovako snažnu ekipu i dobru atmosferu u klubu. Kada neko ukupnim rezultatom u dvije utakmice dobije 7:0 i u potpunosti nadigra Barcelonu, taj je sigurno zaslužio finale", izjavio je Glavaš.

Dodao je da iste zasluge ima i Dortmund, ali da je ekipa Jurgena Kloppa imala i dosta sreće.

"Dortmund je sa mladom ekipom i veoma dobrom organizacijom kluba zasluženo stigao u finale Lige prvaka. Lewandowski je bio sjajan u Dortmundu, ali je njegova ekipa imala i mnogo sreće u Madridu protiv ekipe Josea Mourinha predvođene sjajnim Cristianom Ronaldom", smatra Glavaš.

U ekipi Dortmunda neće biti povrijeđenog Goetzea, a Glavaš ne smatra da je to veliki hendikep.

"On je zaista veliki igrač i sigurno će nedostajati ekipi, ali bilo ko da ga zamijeni pružit će maksimum na terenu. Ekipa je uigrana i poletna, tako da ne bi trebalo biti problema", kazao je Glavaš.

Upravo je Goetze potpisao ugovor s protivnikom Dortmunda u finalu Lige prvaka, ekipom Bayerna. Glavaš vjeruje da to nije poremetilo kolektiv Borussije i da će kompletna ekipa pružiti najbolje na Wembleyju.

"Bayern to radi godinama, finansijski stoji najbolje u Bundesligi i kupuje najbolje igrače svojih ljutih rivala. To je bio slučaj i sa Goetzeom, a spominje se i Lewandowski. No, to neće utjecati na ekipu Dortmunda, jer Nijemci igraju požrtvovano za svoj klub. Skoncentrisat će se na finalnu utakmicu i dati sve od sebe za pobjedu", rekao je bh. nogometni stručnjak.

Njegov je favorit Bayern, a očekuje otvorenu utakmicu sa mnogo šansi i pogodaka.

"Bayern je moj favorit. Ove godine ne znaju za poraz, a tako će biti i u finalu. Dortmund ima šanse, najviše zbog Lewandowskog, međutim, koletkiv Bayerna je formula za uspjeh, a to će se pokazati i u ovoj utakmici. Očekujem otvorenu utakmicu sa mnogo prilika i pogodaka, jer ove ekipe ne znaju igrati defanzivno. Ako bi se Dortmund zatvorio, izgubio bi sve šanse za titulu prvaka Evrope", zaključio je Glavaš.

Finale Lige prvaka između Bayerna i Dortmunda se igra na Wembleyju u subotu od 20:45 sati.