Navijači rekli svoje
13

Gareth Bale, nepoželjan i odbačen: Šest godina ispisivanja historije otišlo je u zaborav

K. H.
U Real Madrid je došao za 100 miliona eura kao najskuplji nogometaš svijeta u tom trenutku. U narednih šest godina je osvojio sve što se osvojiti može u klupskom nogometu, zabijao je neke ključne golove i, ruku na srce, često je bio povrijeđen. Pred kraj balade u Kraljevskom klubu, Gareth Bale je žestoko izviždan.
Navijači Real Madrida nisu oprostili ovom krilnom napadaču pomalo neoprezan, ali puno više šaljiv i simpatičan slogan na zastavi ove države, a koja se nakon pobjede protiv Mađarske i direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo nekako pojavila ispred njega. Pisalo je "Vels, Golf, Madrid. Tim redom", aludirajući da je Velšaninu igranje za Kraljevski klub tek treći sportski prioritet u karijeri i to, koliko god nekome u Velsu patriotrski zvučalo, nije naišlo na odobravanje u Španiji. Potpuno suprotno tome, okrenulo je sve navijače protiv njega.

Već na narednoj utakmici Real Madrida, navijači najtrofejnijeg evropskog kluba samo su čekali trenutak kada će se Bale spremiti za ulazak u igru, a kada je mladi Rodrygo pružio ruku Velšaninu i tako mu omogućio da uđe na teren, reakcije su bile surove. Čitav Santiago Bernabeu zviždao je bivšem igrači Tottenhama čime su jasno poručili šta misle o njegovom ponašanju, ali i statovima koje iznosi u javnost, a čitava situacija srećom po trenera Zinedinea Zidanea nije se negativno odrazila na ekipu s obzirom na to da je Real Madrid slavio protiv imenjaka iz San Sebastiana rezultatom 3:1.

Kada se Bale nakon reprezentativne pauze vratio u Madrid, Zidane kojeg već mjesecima u medijima predstavljaju kao njegovog najvećeg neprijatelja u ovom klubu i čovjeka koji se svim silama zalaže za njegov odlazak, još jednom je pokazao način na koji jedan trener treba zaštiti svog igrača pruživši mu podršku uz snažne riječi da izgleda sretno i nasmijano te da takav može biti od velike koristi klubu, ali i sebi samom.

"Oni koji zaista podržavaju klub, koji dolaze na stadion, oni znaju da je on igrač Real Madrida. Ne trebate gledati šta se dešava negdje drugo. Podržite tim, igrače, morate stati iza ekipe. Uvijek ću podržavati svoje igrače. Svašta se može desiti van okruženja Real Madrida, ali u ovome smo svi zajedno", rekao je Zidane i nastavio:

"Mislim da ljudi nekada pretjeruju s ovom temom. Svi imaju svoje viđenje, ali mi smo ovdje da se fokusiramo na nogomet. Ovo je dobilo efekat snježne grudve. Bio je spreman da igra za reprezentaciju, sada je ovdje, spreman je i mi smo oduševljeni. Mnogo je uradio za klub. Znam da Gareth može mnogo doprinijeti ekipi. Imamo mnogo utakmica i važni su nam svi igrači. On želi da igra i sigurno mu se ne sviđa što govorite o njemu na taj način. On želi da igra, želi da bude s nama i sada nam stiže mnogo utakmica, nekoliko važnih utakmica i on će biti potpuno posvećen", istaknuo je Zidane.

Ipak, zvižduci su bili i jasni i glasni, pa je poruka Baleu bez obzira na brojna upozoravanja Zidanea da više nije poželjan u Real Madridu. Na taj način, navijači ovog kluba, opravdano ili ne, zaboravili su sve što je Velšanin u proteklih šest godina uradio u ovom klubu i s kojim je, iako je dosta vremena bio povrijeđen, osvojio sve što se osvojiti može na najvećem nivou klupskog nogometa.

Bale je kao igrač Real Madrida osvojio jednu titulu prvaka Španije, jedan Kup Kralja, čak četiri titule najelitnijeg nogometog takmičenja u Evropi - Lige prvaka, a isto toliko puta Real Madrid je osvojio i titulu svjetskog klupskog prvaka. Tri puta je Kraljevski klub zajedno s Garethom Baleom osvajao UEFA-in Superkup, a jednom Superkup Španije. Sve pobrojano, na Baleovu žalost, nije bilo dovoljno da izbjegne odbacivanje navijača Real Madrida zbog njegovog ponašanja van terena i poruka koje, prema njihovom mišljenju, nisu primjerene za člana najvećeg kluba na svijetu.

Kada pričamo o Baleovim igrama u dresu Real Madrida, onda je nemoguće ne spomenuti dva pogotka koja su obilježila njegovu karijeru u španskom klubu. Prvi pogodak je protiv Barcelone u finalu Kupa Kralja 2014. godine i antologijsko pretrčavanje Marca Bartre pored aut linije, a drugi pogodak je protiv Liverpoola u finalu Lige prvaka 2018. godine kada je nakon ulaska s klupe pri rezultatu 1:1 postigao jedan od najljepših golova u historiji Lige prvaka tako što je loptu "makazicama" nakon centaršuta Marcela s lijeve strane poslao u mrežu nemoćnog Kariusa.

Titula najskupljeg igrača svijeta, koju će Bale vječno nositi na svojim leđima jer je prvi "probio" transfer barijeru od 100 miliona eura, a s brojnim povredama koje je tokom svih ovih šest godina doživio, ipak se negativno odrazila na epilog njegove cjelokupne karijere u Madridu, pa je vrlo moguće da će već tokom januarskog prijelaznog roka napustiti klub i prema nekim navodima, moguće i vrlo vjerovatno je da se vrati u svoj Tottenham.

Bilo kako bilo, neizbježno je da Bale do januara odigra još nekoliko važnih utakmica za Real Madrid, uključujući El Clasico koji se igra za manje od mjesec dana, a situacija se do tada može znatno okrenuti u njegovu korist, jer nogomet je nebrojno puta pokazao da se emocije preko noći mijenjaju. Do tada, sigurno mu ostaje sreća što je drugi put uzastopno odveo svoju reprezentaciju na Evropsko prvenstvo, ono slavlje iz Cardiffa i vjerovatno kajanje što ličnim emocijama i stavovima nije stavio onu profesionalnu barijeru. Onakvi slogani su za Real Madrid, ispod pojasa.