Nogomet
656

Galacticosi "ohladili" Nou Camp: Real Madrid s igračem manje prekinuo Barcin niz nepobjedivosti

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Dugo smo čekali na pravu "krv" u novom izdanju El Clasica. Barcelona i Real Madrid nisu iznosili najbolje proizvode u "izlog" sve do posljednjih 15 minuta meča kada je uslijedio šou gdje su Galacticosi ostali na nogama, a Barca na koljenima. U 31. kolu Real Madrid je s igračem manje savladao Barcelonu na Nou Campu rezultatom 2:1 i prekinuo njen niz od 39 mečeva bez poraza u svim takmičenjima.

Prije meča na Nou Campu je priređea fantastična koreografija u čast preminule legende Bacelone i svjetskog fudbala Johana Cruyffa, a održana je i minuta šutnje kada se i na licima igrača mogla osjetiti emocija zbog smrti "letećeg Holanđanina".

Oba tima su zaigrala u formaciji 4-3-3, ali navikli smo da Barcelona godinama igra u tom sistemu, dok je Real Madrid tokom posljednje dvije sezone mijenjao svoju formaciju, pa smo Galacticose gledali i u formaciji 4-4-2 bez klasičnog zadnjeg veznog u timu. Upravo je u toj formaciji Real igrao u prethodnom El Clasicu kada je bivši trener Reala Rafa Benitez odlučio rizikovati što je rezultiralo velikom pobjedom Barce koja je u Madridu rezultatom 4:0 potopila Galacticose. Stoga, Zinedine Zidane nije počeo bez "osigurača" u veznom redu Reala, a tu ulogu zauzima Brazilac Casemiro.

No, to nije spriječilo Blaugranu da, nakon početnog ispitivanja snaga, u 10. minuti dođe do velike šanse kada je Neymar uposlio Suareza koji je bio neprecizan. Novu priliku Barca je imala u 20. minuti kada udarac Rakitića sa vrha šesnaesterca brani Navas.

Iako je Barcelona stvorila dvije upečatljive šanse na početku, ona nije bila tim koji je imao apsolutnu nadmoć na terenu. Galacticosi su bili jako dobro postavljeni, a pokazali su dobru igru i sa loptom u svom posjednu, ali su na prvu veliku šansu čekali do 43. minute kada je Benzema jako loše šutira sa nekih 14 metara.

Mreže su mirovale nakon prvih 45 minuta, ali tenzije nisu bile niske. Ramos i Carvajal su "požutili" u redovima gostiju, a u bilježnicu glavnog sudije upisani su i Suarez i Macherano. Može se reći da se očekivalo više od oba tima u prvom dijelu, pogotovo od sjajnih ofanzivaca oba tima - Mesija, Neymara i Suareza u dresu Barce, te Ronalda. Benezem i Balea u dresu Reala.

Sjajnu priliku u 55. minuti stvorio je Leo Messi koji je sa vrha šesnaesterca pokušao lobovati Navasa koji je krajnjim naporom skrenuo loptu u korner. Upravo je iz tog kornera Barca stigla do vodstva. Pored nestvarnog trija u napadu Barce pogodio je - Pique.

Međutim, nije trebalo drugo da gosti uzvrate paljbu. Kroos je ubacio sa desne strane u 62. minuti, lopta se odbila do Benzeme koji akrobatskim udarcem sa pet metara matira Brava za 1:1.

Iako smo do 70. minute vidjeli dva gola, očekivali smo mnogo više od El Clasica. I umjesto taktiziranja i čuvanja "vilice" pred kraj meča, vidjeli smo - ljepotu. A priredili su je gosti.

Real je prvo u 79. minuti postigao gol preko Garetha Balea, ali je sudija donio u najmanju ruku čudnu odluku i poništio gol zbog navodnog prekršaja Balea nad Albom prilikom skoka. Jedan od komentara na Twitteru bio je: "Bale kažnjen što je veći od Albe".

Potom je Real ostao sa igračem manje nakon što je drugi žuti karton dobio Ramos. Umjesto vodstva, Real je imao igrača manje. Ali, onda se ukazao Ronaldo. Fantastičnim prijemom lopte u srcu kaznenog prostora nakon ubačaja Balea, prevario je Alvesa, a onda matirao Brava i donio pobjedu Realu.

Barcelona je prva na tabeli sa 76.bodova, dok je Real treći sa sedam bodova manje, a do kraja je još sedam utakmica.

Real Madrid: Navas - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Casemiro, Kroos, Modrić - Bale (Lucas 91'), Ronaldo, Benzema (Jese 78')

Barcelona: Bravo - Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba - Rakitić (Turan 74'), Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar