Nogomet
16

Fudbalerke BiH bolje od Farskih Otoka: Želja za golovima nas je ubrzala

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ženska fudbalska reprezentacije Bosne i Hercegovine danas su na Bilinom Polju rezultatom od 2:0 porazila ekipu Farskih Otoka te sa devet poena osigurala četvrtu poziciju u grupi G kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će 2015. godine biti odigrano u Kanadi.

Selektorka naše reprezentacije Samira Hurem je nakon utakmice kazala kako je cilj koji su postavili pred sebe ostvaren, te da je zadovoljna igrom svojih izabranica.

"Uspjele smo ostvariti cilj i osvojiti tri boda. Igrale smo dobro, zadovoljna sam. Istina, bilo je teško u prvom poluvremenu jer su protivnice željele osvojiti bod, ali smo mi uz strpljenje ostvarile naš cilj. Nakon prvog gola pokušale su da nam kontriraju, a mi smo uz to uspjele ostvariti ono što smo željele", kazala je Hurem.

Ona je dodala da je na poluvremenu ekipa napravila preokret u igri, što je rezultiralo sa dva postignuta gola.

"Pretjerana želja za golovima u prvom poluvremenu nas je ubrzala tako da nismo imale strpljenja u igri. Kada vidite da ne ide jednostavno, spustite loptu i postignete golove. Ovo je ogroman uspjeh, nama je važno da osvajamo što više bodova, a doći će vrijeme kada ćemo biti i prve i druge. Sada je bitno da igramo i da igračice postaju zrelije jer mi imamo budućnost, samo treba da je dočekamo", dodala je Hurem.

Jedna od najboljih igračica današnje utakmice Milena Nikolić zadovoljna je ishodom utakmice te postignutim rezultatom reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama.

"Najbitnije je da smo osvojile nova tri boda i približile se trećeplasiranoj Poljskoj. Igračice su dale svoj maksimum i ostavile srce na terenu. One su bile tvrđa ekipa, a mi smo igrale napadačke i uspjele smo razbiti njihovu odbranu. U odnosu na prethodne godine, ovaj naš rezultat je možda i najbolji plasman ako pogledamo da prije tri-četiri godine nismo imale niti jednu pobjedu. Nalazimo se u teškoj grupi sa Švedskom i Škotskom, ali smo dokazale da sa njima možemo da igramo i nadam se da će iz godine u godinu ova reprezentacija imati bolje rezultate", kazala je Nikolić.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će do kraja kvalifikacija odigrati još dvije utakmice, sa Švedskom i Poljskom, a selektorica Hurem je kazala kako je bitno u narednim utakmicama održati igru na nivou.

"Imam tim koji želim da uigram za sljedeće kvalifikacije. Nama je važno da radimo svoje na terenu, da igračice poštuju ono što im se kaže. Rezultat nam u preostale dvije utakmice nije imperativ, ali imamo želju da osvojimo bar bod i imamo pravo da se tome nadamo", zaključila je Hurem.