Šta donosi prvenstvo u Kataru
0

Fudbal na plus 40 bez piva i golišavih navijačica

Sarajevo-x.com
FIFA-ina odluka o održavanju narednih svjetskih prvenstava u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine izazvala je oprečna mišljenja fudbalskih stručnjaka, novinara i navijača širom svijeta. Odluka da se SP 2018. godine odigra u Rusiji naišla je na žestoke kritike Engleza, koji su se žarko nadali novoj organizaciji, dok je odluka da Katar bude domaćin naišla na "nerazumijevanje" njemačkog selektora, ali i navijača koji osim fudbala vole žene i pivo.

Tako tiražni njemački tabloid "Bild" donosi pogled iz drugog ugla na organizaciju Svjetskog prvenstva u kataru za 12 godina. Njemački list piše da se njihovi navijači u periodu teške zime i velikih hladnoća uvijek mogu podsjetiti na SP u Južnoafričkoj Republici, dobru atmosferu, ugodne temperature i solidan fudbal, dok će u Kataru sve biti potpuno drugačije.

Dosadna pustinja

FIFA-inom odlukom nije zadovoljan ni selektor njemačke reprezentacije, prvi strijelac zlatnog gola u historiji fudbala, Oliver Bierhoff.

"Smatram da je ukupno raspoloženje u zemlji domaćinu također veoma važno. U ovom slučaju, smatram da Katar nije optimalno rješenje", rekao je nekadašnji napadač Udinesea i Milana.

"Bild" se pita očekuje li navijače koji će stići širom svijeta stići u katarsku pustinju dosadno Svjetsko prvenstvo?

Veliki problem sa kojim bi se fanovi, ali i fudbaleri mogli suočiti su ogromne temperature, koje ljeti dostižu i 40 stepeni Celzijusa. Iako su bogati šeici najavili ugradnju klima-uređaja na stadionu, temperature oko stadiona i na terenu bi ipak mogla biti nepodnošljiva.

Larissa Riquelme može zaboraviti na Katar

I to bi navijači nekako mogli podnijeti da se mogu rashladiti pivom, svojim omiljenim pićem i obaveznim navijačkim rekvizitom. Točenje i konzumiranje alkohola u Kataru je strogo zabranjeno, osim u hotelima. Očekuje se međutim da šeici malo popuste i omoguće ispijanje alkohola tokom prvenstva.

U Kataru nažalost nećemo moći vidjeti neku novu Larissu Riquelme s obzirom da je razodijevanje tabu-tema u toj zemlji. Žene se mogu skidati na plažama, dok je to na stadionima još uvijek zabranjeno.