|

Katar slavi dobijanje organizacije SP-a

Katar slavi dobijanje organizacije SP-a
0
F
FENA
3.12.2010. u 09:20
1
komentara
0

dijeljenja
Katar slavi dobijanje organizacije SP-a Foto: AFP
Hiljade ljudi izašlo je sa zastavama Katara, ali i drugih arapskih zemalja na ulice Dohe proslavljajući dobijanje Svjetskog nogometnog prvenstva 2022, prvog kojeg će organizirati jedna muslimanska zemlja.
Katar će biti najmanja zemlja koja je ikad bila domaćinom SP-a jer ima površinu od svega 11.500 kvadratnih kilometara i 1,7 miliona stanovnika, a ujedno je i prva muslimanska zemlja-domaćin.

Katar je bio popriličan autsajder prije glasanja jer je temperatura u toj zemlji u junu i julu preko 50 stepeni, dok bi problem za navijače mogli biti i vrlo strogi zakoni.

Njihova najveća prednost su ulaganje od četiri milijarde dolara u supermoderne stadione s klimatizacijom, te činjenica da je osam stadiona u krugu od svega pedesetak kilometara.

"Započeli smo kao potpuni autsajderi, niko nije vjerovao u nas, ali smo na kraju pobijedili. Zahvaljujem članovima FIFA-e koji su imali hrabrosti dodijeliti najveći sportski događaj na svijetu Kataru i jednoj zemlji Bliskoga istoka. Potrudit ćemo se da ih ne razočaramo", kazao je predsjednik kandidature Katara Šeik Mohamed bin Hamad bin Khalifa al-Thani.

On je dodao kako će Katar sve nedostatke i bojazni ukloniti, posebno one da navijači neće smjeti piti alkohol zbog strogih islamskih zakona jer će se u posebnim područjima gdje će se okupljati navijači alkohol biti dopušten.

Također, devet od 12 stadiona bit će potpuno novi i temeljeni na ekološkom principu s upotrebom ekoloških materijala bez emitiranja ugljičnog dioksida, solarne energije, a bit će unutar velikih zona novoposađenog drveća.

Posebno izdvajaju ultramoderni stadion Lusail od 86.000 mjesta na kojem će se igrati otvarajuća i finalna utakmica prvenstva, a bit će izgrađen za samo četiri godine i to na moru, pa će biti potpuno okružen vodom.

Svi stadioni će biti klimatizirani, s temperaturom od maksimalnih 27 stepeni, što će posebno radovati nogometaše, a stadione će povezivati metro, dok će maksimalna udaljenost biti ni sat vremena vožnje.

Osim Dohe, još će šest katarskih gradova biti domaćini - Lusail, Al Khor, Ash-Shamal, Al Wakrah, Umm Salal i Al Rayyan.

Dvanaest godina Katar već ima spremne većinu infrastrukturnih projekata, u narednih pet godina izgradit će se moderna željeznička mreža vrijedna 21 milijardu dolara, ogromni aerodrom od 11 milijardi, nova luka u Dohi od 5,5 milijardi dolara, dok će u nove autoceste biti uloženo čak 20 milijardi dolara.

Katar namjerava djelimično razmontirati stadione nakon SP-a, a "višak" tribina će biti poslan kao pomoć zemljama koje nemaju prave nogometne stadione.

Katar je druga zemlja svijeta po BDP dohotku po stanovniku, treći su po proizvodnji prirodnog plina, a imaju ogroman priliv novca od nafte. Ta zemlja će u ovoj godini recesije za većinu drugih zemalja ostvariti ekonomski rast od 15,5 posto.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...