Fudbal pod klima-uređajima
0

Šeici grade spektakularne stadione za SP u Kataru

Sarajevo-x.com
Osvajanje domaćinstva fudbalskog Svjetskog prvenstva 2022. godine za Katar, malu pustinjsku državu gdje temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, predstavlja trijumf ambicija i tehnologije.

FIFA je tokom kandidature ove zemlje za organizaciju prestižnog takmičenja izrazila zabrinutost zbog klimatskih uslova, koji bi mogli predstavljati potencijalni rizik po zdravlje igrača, zvaničnika i gledatelja.

Međutim, jučerašnja odluka FIFA-inih zvaničnika znak je da su ih katarski šeici uspjeli ubijediti u rješenje koje su ponudili kako bi prevazišli visoke temperature. Katar će do 2022. godine izgraditi devet novih, otvorenih stadiona koji će biti klimatizirani, a koristit će sunčevu energiju.

Sunčeva energija za rashlađivanje

Termalni kolektori skupljat će sunčevu energiju izvan stadiona i na krovu. Zatim će je koristiti za hlađenje vode, koja će potom rashladiti zrak. Takav zrak će kružiti stadionom i održavati temperaturu na terenu ispod 27 stepeni.

Direktor katarske kandidature Yasir Al Jamal rekao je da je to prvi put da će neki stadion biti rashlađivan na taj način.

"Mjesta za navijače će biti rashlađivana vazduhom koji će dolaziti u zoni njihovih nožnih zglobova. Njegova temperatura iznosit će 18 stepeni. Isti zrak će puhati u visini leđa i vrata, osiguravajući da svako mjesto na stadionu nudi maksimalan ugođaj i užitak gledateljima", rekao je Al Jamal.

Katarski zvaničnici izjavili su da će njihova zemlja ugostiti najbolje SP ikada. Bit će to veliki izazov za zemlju sa manje od milion stanovnika, čija je fudbalska reprezentacija na 113. mjestu FIFA-ine liste.

Pokretni krov na svakom stadionu

Katar je i ranije organizovao velike sportske događaje, ali nikada tokom ljeta. U decembru 2006. godine bili su domaćini Azijskih igara, a ove godine su ugostili Svjetsko atletsko dvoransko prvenstvo.

Prvenstvo će se odigrati na 12 stadiona, a njemačka arhitektonska kuća AS&P napravila je dizajn devet novih stadiona, dok će tri biti renovirana. Osim klima uređaja, svaki stadion će imati pokretni krov, koji će zatvarati stadion nekoliko dana uoči susreta, kako bi održavao nižu temperaturu.

"Tokom susreta će krov biti zatvoren kako bi formirao sjenku na stadionu. Ukoliko FIFA bude zahtijevala otvoren krov, mi možemo i dalje garantovati temperaturu od 27 stepeni", rekao je Joachim Schares iz AS&P-a.