Nogomet
2

Ford raskinuo s Ligom prvaka, Nissan novi sponzor

Totalsport
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Američki proizvođač automobila Ford odustao je od produženja ugovora o saradnji s najelitnijim klupskim nogometnim takmičenjem – UEFA-inom Ligom prvaka.

Ford je od saradnje odustao zbog slabe prodaje svojih automobila u Evropi, a umjesto njega je kao jedan od glavnih sponzora Lige prvaka uskočio japanski proizvođač Nissan. On je potpisao ugovor na četiri sezone, navodno vrijedan 50 miliona eura po godini. Ukoliko je ta informacija, koju donosi Figaro, tačna, tada je riječ o najvećem sponzorskom ugovoru u historiji ovog takmičenja.

"Dogovor je dobitna kombinacija za obje strane. UEFA je imala potrebu promovirati svoje takmičenje izvan Evrope, a mi ćemo ovim ugovorom povećati svoju reputaciju na Starom kontinentu", rekao je potpredsjednik Nissana za Evropu Bastien Schupp.

Nissan je, špekuliralo se, bio i na rubu dogovora s francuskim prvakom PSG-om, no Schupp je taj dogovor demantirao.

"Ne, nismo imali nikakav dogovor. Ukoliko postanemo partneri s PSG-om, onda ćemo biti popularniji samo na francuskom tržištu. To nam nije cilj. Smatramo da je najbolja odluka bila spojiti se s takmičenjem Lige prvaka", zaključio je potpredsjednik Nissana za Evropu.