Nogomet
7

FK Željezničar o "slučaju Bogičević": Sindikat želi preko nas izaći iz anonimnosti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fudbalski klub Željezničar je obavjestio bh. javnost da je u "slučaju Bogičević" ispoštovao sve zakonom predviđene procedure i da je spreman pred svakim sudom braniti zakonitost njihove odluke.

Nakon što je sada već bivši fudbaler Plavih Jadranko Bogičević najavio tužbu protiv Željezničara, iz tabora ekipe sa Grbavice su se obratili saopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti.

"Klupska administracija je u proteklom periodu u nekoliko navrata pokušala pronaći rješenje za Jadranka Bogičevića, koji nije bio u planovima novog šefa stručnog štaba Miloša Kostića. U skladu sa zaštitom klupskih interesa, Bogičeviću je prije svega ponuđeno mjesto u stručnom štabu, a zatim i posudbe u nekoliko premijerligaških klubova, računajući da bi po završetku igračke karijere Bogičević nastavio raditi u omladinskom pogonu kao trener. Međutim, sve te ponude su od strane igrača odbijene uz tvrdoglava insistiranja na uslovima koji u datom trenutku nisu bili razumni i prihvatljivi za klub, a uz sve to Bogičević nije poštovao sve obaveze iz ugovora.

Napominjemo da Bogičević nije bio jedini igrač u takvoj situaciji te da su svi ostali uz pomoć kluba uspjeli da pronađu angažman.

Odluka da se na ovaj način raskine ugovor sa fudbalerom je bila jedna od težih u posljednje vrijeme, ali donijeta je u najboljem interesu kluba i ako se ponovi sa bilo kojim igračem nećemo se libiti da ponovo uradimo isto.

FK Željezničar cijeni i pokušaje Sindikata profesionalnih fudbalera BiH da unaprijede položaj fudbalera u državi, međutim, na samom početku svog rada upali su u zamku populističkog djelovanja, bez ulaska u suštinu problema. Sindikatu je bio potreban 'slučaj' protiv jednog velikog kluba kao što je Željezničar, a sve kako bi izašli iz anonimnosti i dobili na značaju. Ovaj 'slučaj' se izdvaja u masi drugih, a sa druge strane prelazi se preko istinskih problema koje ima većina fudbalera u BiH, između ostalog da pojedini igrači ne mogu ovjeriti svoje zdravstvene knjižice ili da ima onih koji nemaju nijedan dan radnog staža iako igraju ko zna koju sezonu u Premijer ligi BiH. To su neki od suštinskih problema na koje bi Sindikat mogao usmjeriti svoje djelovanje i svoje press konferencije. Naravno, sve u cilju zaštite 'radničke klase', a ne zbog samopromocije", saopćeno je iz FK Željezničar.