Nogomet
16

FK Sloboda: Navijači Želje krivi su za ružne i nemile scene na Tušnju

Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/klix.ba
Foto: Darko Zabuš/klix.ba
Uprava FK Sloboda danas je održala sjednicu na kojoj je bilo govora o nemilim scenama koje su se mogle vidjeti na tribinama stadiona Tušanj u subotu tokom utakmice 8. kola BHT Premijer lige sa ekipom Željezničara.

Podsjetimo, utakmica je u drugom poluvremenu zbog bakljade gostujućih navijača nakratko bila prekinuta. Navijači Željezničara baklje su bacali na tribine gdje su sjedile pristalice Slobode, a tom prilikom povredu glave zadobio je Halid Rahmanović, ljubitelj fudbala iz Tuzle i dugogodišnji simpatizer Slobode.

Uprava FK Sloboda u saopćenju objavljenom na oficijelnoj stranici kluba ističe da je duel starih sportskih rivala donio nemile i ružne scene zbog navijača Željezničara.

"Divljanje navijača FK Željezničar ničim izazvano je bacilo u drugi plan ono zbog čega se igra fudbal i zbog čega navijači dolaze na stadione. Odmah po dolasku navijača FK Željezničar na A tribinu stadiona 'Tušanj' isti su krenuli u provociranje domaće publike, a bacanje baklji po službenim licima i navijačima, bacanje sitnih predmeta te kidanje i bacanje stolica dovelo je do incidenta kakav ovaj grad ne zaslužuje. Ne treba samo govoriti o 2012. godini i Premijer ligi, te stvaranju netrpeljivosti dva sportska rivala. Nije tako davno bilo da su navijači FK Željezničar, na proputovanju kroz Tuzlu, ničim izazvani izašli iz autobusa u gradskom naselju 'Sjenjak', demolirali dio prodajnih prostora i fizički maltretirali obične građane Tuzle. Javnost u BiH mora znati da su to uradili navijači FK Željezničar i da su i tada napravili vanredno stanje u Tuzli", stoji u saopćenju.

FK Sloboda, navodi se, je na sve moguće načine u pripremi utakmice radila da do ovih nemilih scena ne dođe. Na vrijeme je urađena koordinacija sa MUP TK Tuzla, povećan broj redara na stadionu, napravljena tampon zona za gostujuće navijače, te ograniziran ulazak navijača FK Željezničar na stadion.

"Sve što je urađeno na organizaciji utakmice je u skladu sa preporukom Nogometnog saveza BiH. FK Sloboda je također imala i sastanak sa svojim najvatrenijim navijačima u cilju što bolje organizacije utakmice. Na žalost poraz nas boli, pogotovo na ovakav način i u ovakvim okolnostima. FK Sloboda mora ići naprijed, naći dodatnu snagu i htijenje da se što prije prebrodi ova rezultatska kriza. Želimo još jednom naglasiti da želimo da stadion 'Tušanj' bude mjesto gdje će svi uživati u najljepšoj sporednoj stvari na planeti. Događaj koji se desio u subotu nikako ne može doprinijeti tome. Tuzla je na utakmicama mlade i A reprezentacije BiH, te tokom proljetnog dijela prvenstva 1. Lige Federacije BiH pokazala da je fudbalski grad, gdje ljudi vole fudbal i sportsko nadmetanje. Niti jedan incident nije zabilježen do ove utakmice", kažu iz FK Sloboda.

Tuzlanski premijerligaš se nada da će Nogometni savez BiH detaljno analilizirati sve događaje koji su bili na utakmici i naći pravo rješenje za nastavak afirmacije fudbala u BiH i njegovu popularizaciju a ne dozvoliti pravljenje atmosfere u kojoj nije moguće pratiti sportsko nadmetanje fudbalskih ekipa.