Zbog finansijskog uspjeha
0

Finale Lige prvaka 2013. ponovo na Wembleyju

Totalsport
Finale nogometne UEFA-ine Lige prvaka 2013. godine bit će održano na Wembleyju, koji je prošlog mjeseca bio domaćin finala ove sezone.

Nakon logističkog i finansijskog uspjeha ovogodišnjeg finala na tom kultnom stadionu, u kojem je Barcelona pobijedila Manchester United s 3-1, Evropska nogometna organizacija (UEFA) odlučila je opet upriličiti finalnu utakmicu Lige prvaka na Wembleyju za dvije godine.

Michael Platini, predsjednik UEFA-e, izjavio je kako je Izvršni odbor odabrao Wembley za općenitu dobrobit nogometa, ali i zbog toga jer će Engleski nogometni savez (FA) 2013. godine slaviti 150. godišnjicu osnivanja.

"Osjećali smo da je naša dužnost uveličati proslavu FA-a na jedan poseban način. Zbog toga smo se odlučili vratiti u Englesku, konkretno, na stadion Wembley", rekao je Platini.

Odbio je otkriti protukandidate:

"Za finale Lige prvaka je uvijek puno kandidata", rekao je Francuz.

Inače, londonski stadion je već šest puta ugostio finalnu utakmicu za naslov prvaka Evrope, više nego ijedan drugi. Ovo će biti prvi slučaj u povijesti da se u tri godine dvije finalne utakmice za naslov prvaka Evrope igraju na istom stadionu. Wembley je jednom ugostio dva finala u četiri godine, između 1968. i 1971. godine.