{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FIFA uz Blattera suspendovala i Platinija i Valckea

8.10.2015. u 12:44
27
13
FIFA uz Blattera suspendovala i Platinija i Valckea
27
FIFA uz Blattera suspendovala i Platinija i Valckea
Foto: EPA
Krovna evropska fudbalska asocijacija FIFA odlučila je na 90 dana zabraniti rad u fudbalu svom predsjedniku Seppu Blatteru, ali i generalnom sekretaru Jeromeu Valckeu i potpredsjedniku Michelu Platiniju.
Nekadašnji FIFA-in potpredsjednik Chunk Mong-joon dobio je šestogodišnju zabranu rada i kažnjen je sa 100.000 švicarskih franaka, prenosi BBC.

Sve ove kazne Etičke komisije uslijedile su nakon što je tužilaštvo u Švicarskoj pokrenulo krivičnu istragu zbog sumnje na korupciju.

Trojica čelnika za vrijeme trajanja suspenzije neće smjeti obavljati nikakve poslove u fudbalu. Sva trojica negiraju bilo kakvu krivicu.

"Osnova za ove odluke su istrage koje vodi istražno odjeljenje komisije za etiku", navodi se u saopćenju svjetske kuće fudbala.

Švicarsko tužilaštvo otvorilo je prošlog mjeseca krivičnu istragu o Blatteru povodom sklapanja ugovora iz 2011. godine o televizijskim prenosima na Karibima utakmica Svjetskog kupa, kao i o navodnoj isplati dva miliona franaka Platiniju.

Švicarski državni tužilac rekao je da je status Platinija između svjedoka i optužene osobe.

Platini je izjavio da ga "ništa neće spriječiti da osigura da se sazna istina o svemu".

"Niko ne treba da sumnja u moju odlučost da postignem taj cilj", rekao je predsjednik UEFA-e.

Mediji su prošlog mjeseca izvijestili da je Valcke umiješan u sistem prodaje ulaznica za utakmice Svjetskog kupa radi ostvarivanja ličnog profita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: