Dugovi prošlosti
4

FIFA odredila rok: Čelik mora isplatiti novac Paviću, a Sloboda dvojici igrača

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) odredila je rok do kojeg Sloboda i Čelik moraju isplatiti dugove igračima Ivanu Fatiću i Ivanu Kostiću, odnosno treneru Borisu Paviću.

Slobodi je na Prvostepenoj komisiji za licenciranje 20. juna oduzeta licenca za nastup u Premijer ligi zbog dugovanja bivšim igračima Ivanu Fatiću, Ivanu Kostiću, Damiru Mehidiću i Miljanu Govedarici, a dugovanja su iznosila više do 100.000 KM.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je nakon sjednice drugostepene komisije, održane 29. juna, ipak dao uslovnu licencu Slobodi uz obavezu kluba da na račun NSBiH uplati depozit u iznosu od blizu 45.000 KM. Novac se do danas nalazi na računu saveza i nije prebačen na račun igrača.

Pošto su Fatić i Kostić strani državljani, za njihov spor sa Slobodom nadležna je FIFA. Na osnovu toga, FIFA je donijela odluku da se ovoj dvojici igrača isplati blizu 100.000 KM. Rok za isplatu duga je 6. februar.

Komisija za status igrača FIFA-e je u novembru donijela odluku kojom je Slobodi ostavljen rok za dobrovoljnu isplatu dugovanih sredstava. Pošto Sloboda nije postupila dobrovoljno, Disciplinska komisija FIFA-e naložila je tuzlanskom klubu da isplati dug do 6. februara.

Ista odluka FIFA-e stigla je i u Čelik kojem je naređeno da do 7. februara isplati dugovanja bivšem treneru Borisu Paviću koji je također strani državljanin.

Ukoliko Sloboda i Čelik u navedenim rokovima ne isplate dugovanja, prijete im kazne kao što su oduzimanje bodova, zabrana registracije ili čak izbacivanje iz lige. Navedene sankcije izriče FIFA, dok ih NSBiH samo sprovodi.