Saga završena
121

FIFA odlučila: Sloboda mora platiti blizu 100.000 KM duga Kostiću i Fatiću

Klix.ba
Ivan Fatić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivan Fatić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krovna kuća fudbala (FIFA) donijela je odluku da Sloboda u roku od 30 dana mora isplatiti blizu 100.000 KM duga prema igračima Ivanu Fatiću i Ivanu Kostiću. Ovom odlukom završena je saga o dugovanjima Slobode navedenoj dvojici igrača, saga zbog koje je Sloboda bila na pragu izbacivanja iz BHT Premijer lige.

Slobodi je na Prvostepenoj komisiji za licenciranje 20. juna oduzeta licenca za nastup u Premijer ligi zbog dugovanja prema bivšim igračima Ivanu Fatiću, Ivanu Kostiću, Damiru Mehidiću i Miljanu Govedarici, a dugovanja su iznosila više do 100.000 KM.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je nakon sjednice Drugostepene komisije, održane 29. juna, ipak dao uslovnu licencu Slobodi uz obavezu kluba da na račun NS BiH uplati depozit u iznosu od blizu 45.000 KM. Novac se do danas nalazi na računu saveza i nije prebačen na račun igrača.

Pošto su Fatić i Kostić strani državljani, za njihov spor sa Slobodom nadležna je FIFA. Na osnovu toga, FIFA je donijela odluku da se ovoj dvojici igrača isplati blizu 100.000 KM u roku od 30 dana. Odluku su jučer primili fudbaleri Kostić i Fatić, Sloboda i NSBiH.

Dopis iz FIFA-e.
Dopis iz FIFA-e.

Potraživanja Mehidića i Govedarice su pod nadležnošću NSBiH, tako da je još uvijek nepoznato kako će biti okončan njihov spor.

Ova odluka FIFA-e koja se odnosi na Kostića i Fatića može poslužiti kao smjernica za rješavanje slučajeva onih igrača koji imaju bh. državljanstvo.

Zbog ove odluke FIFA-e Sloboda je u velikim problemima, jer sada može očekivati rigorozne sankcije ukoliko ne isplati novac. Sankcije se odnose na eventualno oduzimanje bodova, zabranu transfera igrača bez obzira na državljanstvo i, u najgorem slučaju, izbacivanje u niži rang takmičenja.

Ostaje pitanje kako će postupiti i Komisija za licenciranje NSBiH koja ranije nije postupila prema važećim pravilnicima NSBiH, a što je ranije naveo i Sindikat profesionalnih fudbalera BiH.