Nogomet
0

FIFA objavila imena desetorice trenera u igri za titulu najboljeg

Totalsport
Jupp Heynckes (Foto: AFP)
Jupp Heynckes (Foto: AFP)
Osim imena 23 nogometaša koji su i dalje u igri za prestižnu individualnu nagradu Ballon d'Or (Zlatna lopta), Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) objavila je imena 10 trenera koji kandidiraju za titulu najboljeg.

Jose Mourinho, Sir Alex Ferguson i Jupp Heynckes su trojica od desetorice trenera koji su se našli na popisu, a konačni pobjednik bit će poznat 13. januara iduće godine na gala večeri u Zürichu. Najveći kandidat za osvajanje nagrade bit će zasigurno penzionisani Heynckes, koji je prošle sezone predvodio minhenski Bayern do trostruke krune, a potom predao "uzde" ekipe Pepu Guardioli.

Na popisu su se našla svega dva selektora reprezentacija Vincente Del Bosque (Španija) i Luiz Felipe Scorali (Brazil), te čak osmorica trenera/menadžera raznih evropskih klubova.

Najboljim trenerom za 2012. godinu proglašen je Vicente Del Bosque, koji je slavio ispred Josea Mourinha i Pepa Guardiole.

Popis trenerskih kandidata za najboljeg trenera 2013. godine:

Carlo Ancelotti (PSG/ Real Madrid), Rafa Benitez (Chelsea/Napoli), Antonio Conte (Juventus), Sir Alex Ferguson (Manchester United), Jupp Heynckes (Bayern), Jürgen Klopp (Borussia Dortmund), Jose Mourinho (Real Madrid/Chelsea), Luiz Felipe Scorali (Brazil), Arsene Wenger (Arsenal).