Nogomet
0

Ko će dobiti Zlatnu loptu - Messi, Ribery ili Ronaldo?

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je finaliste za uglednu nagradu Zlatna lopta. Iznenađenja nema: u igri ostaju Lionel Messi, Franck Ribery i Cristiano Ronaldo.

Argentinski genijalac Messi osvajao je nagradu za najboljeg svjetskog nogometaša u prošle četiri godine, a i u posljednjih je 12 mjeseci rušio rekorde, ostvarivao čudesne individualne učinke i odveo  Barcelonu do naslova španskog prvaka.

Ronaldo je ostao bez timskih trofeja, ali je imao impresivnu osobnu statistiku, posebno u završnici godine. Na Riberyjevoj su, pak, strani trofeji. Bio je najbolji igrač Bayerna koji je osvojio sve što se moglo: Ligu prvaka, Bundesligu i Njemački kup.

Ko je na kraju dobio najviše glasova i kome će pripasti Zlatna lopta, bit će poznato 13. januara na svečanosti u Zürichu.

U najužem izboru za trenera godine ostali su Jupp Heynckes, koji je vodio Bayern do uspjeha, zatim Jürgen Klopp koji je odveo Borussiju Dortmund do finala Lige prvaka te Sir Alex Ferguson koji je s Manchester Unitedom još jednom osvojio Premierligu, a onda nakon 27 uzastopnih godina na klupi Crvenih vragova otišao u penziju.