{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FIFA i UEFA ne odustaju od ultimatuma

F
3.11.2010. u 20:53
0
23
FIFA i UEFA ne odustaju od ultimatuma
0
Sa FIFA-om i UEFA-om usaglasili smo Mapu puta, odnosno korake koje moramo poduzeti da dođemo do cilja, rekao je predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Sulejman Čolaković nakon današnje sjednice Izvršnog odbora saveza, na kojoj je tema bila usaglašavanje Statuta NSBiH sa statutima FIFA-e i UEFA-e.
Čolaković je priznao da stavovi ni nakon današnje sjednice nisu približeni, ali da vjeruje da će do 31. marta doći do konsenzusa i usvajanja novog Statuta.

"Svjestan sam da će biti teško, ali sam optimist. Vjerujem da ćemo uspjeti. Dato nam je dovoljno vremena da do 31. marta usvojimo novi Statut i vjerujem da ćemo u tome i uspjeti", kazao je Čolaković.

On je odbacio pisanja medija da će Nogometni savez dobiti prinudnu upravu.

"To apsolutno nema veze s realnošću. Izabrali smo lidera projekta, koji je samo koordinator koji će biti maksimalno posvećen tom poslu", kazao je Čolaković.

On je naglasio da je on lično za usvajanje Statuta, odnosno uvođenje institucije predsjednika Saveza, koji će biti imenovan na četiri godine.

"No, konačnu odluku treba da donese Skupština. Ponavljam, vjerujem da ćemo obaviti posao", dodao je.

Današnjoj sjednici IO prisustvovala je visoka delegacija FIFA-e i UEFA-e. Nakon sastanka dopredsjednik FIFA-e i UEFA-e Geoffrey Thompson izjavio je da će te organizacije ostati pri odluci da će suspendirati NSBiH u slučaju da do 31. marta Statut ne bude usvojen.

"Razočarani smo što dosad nisu napravljene izmjene Statuta. Zbog toga smo bili prisiljeni da obavijestimo Predsjedništvo Saveza da se ovo pitanje mora brzo riješiti. Jedan od zahtjeva koji se odnosio na izmjenu Statuta je da se uvede institucija predsjednika Saveza koji treba da bude biran na period od četiri godine. Mi smo svjesni poteškoća s kojima se suočavate zbog načina ustroja zemlje.

No, moram reći da niste prisiljeni da budete članovi ni FIFA-e ni UEFA-e. Savezu smo dali posljednju priliku da svoj Statut uskladi sa statatutima FIFA-e i UEFA-e. Dali smo vremena da se organizira generalna Skupština, kao i Izvršnom odbora da razmotri ovo pitanje. Ako rok od 31. marta 2011. ne bude ispoštovan uslijedit će suspenzija Saveza", kazao je Thompson.

Dodao je da će FIFA- i UEFA pružiti svu pomoć da se izvrši izmjena Statuta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: