Nogomet
32

Fenerbahce i Benfica u polufinalu, Lulić strijelac za Lazio

Klix.ba
Basel - Tottenham
Basel - Tottenham
Nakon odigrana i posljednja tri duela Evropske lige poznati su svi polufinalisti ovog klupskog takmičenja. Chelseaju, koji je prolazak dalje osigurao nešto ranije, pridružili su se Fenerbahce i Benfica te Basel nakon izvođenja penala u utakmici s Tottenhamom.

Lazio - Fenerbahce 1:1

Bh. reprezentativac Senad Lulić večeras je briljirao u meču protiv Fenerbahcea. U 60. minuti sjajnim golom koji je postigao glavom doveo je svoj tim u vodstvo od 1:0. Ali u 73. minuti gosti poravnavaju na 1:1, što je uništilo šansu da Lulićev tim prođe dalje. Strijelac za Fenerbahce je bio Caner Erkin.

Newcastle - Benfica 1:1

Prvi gol u ovom duelu postignut je u 71. minuti. Newcastleov Papiss Demba Cisse postigao je pogodak za vodstvo svog tima, ali to nije bitno promijenilo situaciju jer je prethodnu utakmicu Benfica pobijedila 3:1. Gosti izjednačavaju u sudijskoj nadoknadi kada Eduardo Silva postiže pogodak za 1:1. Benfica je prošla dalje.

Basel - Tottenham 3:2

Prvi gol dao je Tottenhamov igrač Clint Dempsey u 23. minuti, što je bilo 1:0 za gostujući tim. No domaćin Basel izjednačio je već u 27. minuti pogotkom Mohameda Salaha. Basel dolazi u vodstvo u 49. minuti. Strijelac je bio igrač srbijanskog porijekla Aleksandar Dragović.

U 82. minuti Tottenham izjednačava. Strijelac je ponovo bio Dempsey. Gosti u 90. minuti ostaju bez igrača. Crveni karton dobio je Jan Vertonghen.

Nakon isteka regularnog vremena Basel i Tottneham su odigrali 2:2, te se prešlo na produžetke u kojima nije bilo golova. Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a u ovoj nogometnoj lutriji više sreće su imali igrači Basela.

Penali Basel: Fabian Schar (1), Marco Streller (1), Fabian Frei (1)Marcelo Diaz (1) Tottenham: Tom Huddlestone (0), Gylfi Sigurdsson (1), Emmanuel Adebayor (0).

Rezultat izvođenja penala bio je 6:3. Konačan rezultat je 3:2 za Basel koji se plasirao u polufinale Evropske lige.