Nogomet
0

Faruk Hadžibegić preuzima alžirskog prvaka ES Setif

Piše: J. H.
Faruk Hadžibegić (Foto: Klix.ba)
Faruk Hadžibegić (Foto: Klix.ba)
Faruk Hadžibegić, proslavljeni bh. stručnjak, u pregovorima je sa Upravom alžirskog prvaka Entente Sportive iz Setifa u Alžiru.

Kako je kazao predsjednik Upravnog odbora navedenog kluba Azzedine Arab, sa Hadžibegićem je već postignut dogovor o preuzimanju kluba. Sarajlija će na klupi ovog alžirskog prvaka zamijeniti sada već bivšeg trenera Huberta Veluda.

Hadžibegić je za Klix.ba potvrdio da se vode pregovori, ali da još uvijek nije stavio potpis na ugovor.

"Predstavnici kluba su došli u Pariz da razgovaramo o konkretnom angažmanu. Klub i igrače ne poznajem mnogo", kazao je bh. nogometni stručnjak za naš portal.

Kako kaže, o eventualnom angažmanu u Alžiru razgovarao je sa selektorom nogometne reprezentacije te države i još jednim bh. stručnjakom Vahidom Halilhodžićem.

"On mi je dao nekoliko savjeta i u svakom slučaju njegovo mišljenje imat će puno utjecaja na moju konačnu odluku. Dao mi je vrlo dobre savjete", dodaje naš sagovornik.

Ipak, Hadžibegić neće srljati pred rudu prije nego što upozna cijeli projekt kluba.

"Interesuje me zašto su smijenili trenera nakon tri utakmice, ko je u stručnom štabu, s kim mogu raditi. Ako se sve to složi, onda ćemo razgovarati o ekonomskom dijelu", kaže Hadžibegić.

Entente je jedan od najtrofejnijih klubova u toj afričkoj zemlji. Od osnivanja 1958. godine, prvenstvo su osvojili šest puta u sezonama 1967/68., 1986/87., 2006/07., 2008/09., 2011/12. i u protekloj sezoni.

Posljednji klupski angažman Hadžibegić je imao u francuskom Arles-Avignonu. Kao igrač nastupao je za FK Sarajevo, za koji je odigrao više od 240 utakmica, Betis, Sochaux i Toulouse.

Bio je prvak Jugoslavije sa Bordo timom, vicešampion Francuske sa Sochauxom, sa kojim je igrao u polufinalu Kupa UEFA i finalu Kupa Francuske, igrao je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Italiji sa reprezentacijom SFRJ i bio pobjednik Kupa Francuske sa Toulouseom.

Hadžibegić je aktivan i u Nogometnom savezu BiH, gdje uz Ivicu osima, Dušana Bajevića i Seada Kajtaza čini Odbor za posredovanje i savjetovanje.