Nogomet
1

Halilhodžić i Bougherra su novi heroji Alžira, Pustinjske lisice idu na Mundijal

Piše: J. H.
Vahid Halilhodžić (Foto: AFP)
Vahid Halilhodžić (Foto: AFP)
Nogometna reprezentacija Alžira savladala je Burkinu Faso sa 1:0 u uzvratnoj utakmici afričkog baraža za odlazak na Svjetko nogometno prvenstvo u Brazilu.

U veoma sumnjivoj prvoj utakmici, Alžirci su kao gosti poraženi sa 3:2. Međutim, Halilhodžić i Pustinjske lisice nisu gubili nadu u plasman na Svjetsko prvenstvo.

Već nekoliko dana u toj zemlji vlada nezapamćena atmosfera, a stadion Mustapha Tchaker u Blidi večeras je bio popunjen do zadnjeg mjesta. Interesantno, Alžirci na ovom stadionu nisu izgubili od 2002. godine.

Pobjedu Alžiru i učešće na Mundijalu naredne godine u Brazilu donio je Madjid Bougherra početkom drugog poluvremena.

Jablaničanin je u nedavnom razgovoru za portal Klix.ba izrazio nadu da će se narednog ljeta u Brazilu sresti sa selektorom Zmajeva Safetom Sušićem. Večerašnjom pobjedom želja mu se ispunila te ćemo na Mundijalu imati dva bh. nogometna stučnjaka.

Vahid Halilhodžić rođen je 15. oktobra 1952. godine u Jablanici. Slavu u igračkim danima stekao je u mostarskom Veležu, Nantesu i PSG-u. Prije nego je sjeo na klupu Alžira bio je selektor Obale Slonovače od 2008. do 2010. Kao trener proslavio se u Lilleu, a između ostalih bio je šef stručnog štaba PSG-a, Trabzonspora, Dinamo Zagreba…