Nogomet
1

FA podnio službenu pritužbu zbog rasističkog vrijeđanja u Srbiji

FENA
Engleski nogometni savez (FA) poslao je službenu pritužbu UEFA-i nakon što su mladi engleski igrači bili vrijeđani u utorak u utakmici doigravanja za evropsko prvenstvo U-21 (0-1) koja je na kraju završila tučom u kojoj su učestvovali članovi stručnog štaba i igrači.

"FA osuđuje rasističke ispade i sukobe nakon sudijskog zvižduka za kraj utakmice u kojima su naši igrači i članovi našeg stručnog štaba bili izrazito provocirani. FA je prijavila brojne rasističke ispade do sada UEFA-i. Ovi su očito bili usmjereni na brojne engleske tamnopute igrače. UEFA bi trebala zabraniti Srbiji sudjelovanje na sljedećem U-21 evropskom prvenstvu i nametnuti stroge sankcije i za seniorsku reprezentaciju, poput igranja svake utakmice sljedeće četiri godine iza zatvorenih vrata", stoji u pritužbi FA-a.

Na kraju utakmice došlo je do tuče u kojoj su učestvovali igrači i članovi stručnog stožera. "Daily Mail" opisuje te "užasne scene": "Trener golmana engleske reprezentacije Martin Thomas dobio je udarac nogom u stražnjicu, pomoćnik glavnog trenera Steve Wigley je primio udarac u trbuh, a na golmana engleske reprezentacije Jacka Butlanda bačena je stolica".

Engleski mediji su zgroženi činjenicom da se niko sa srpske strane nije htio izviniti. Srpski selektor Aleksandar Janković navodno je izjavio: "Izviniti se za šta? Za tuču je potrebno dvoje. Sutra ćemo analizirati šta se dogodilo, a sada možemo pričati o nogometu."

Ovo nije prvi incident u kojem srpski navijači rasistički vrijeđaju suparnike. Utakmica između mladih U-21 reprezentacija dvije zemlje odigrana 2007. na evropskom prvenstvu u Holandiji bila je obilježena vrijeđanjem engleskog reprezentativca Neduma Onuohaa. Srbija je tada kažnjena novčanom kaznom u visini od 16.000 funti.

Engleski su mediji zgroženi i činjenicom da se u službenom izvještaju nakon utakmice i na UEFA-inim službenim stranicama ovaj incident uopće ne spominje.