Sion pokušava vratiti svoje mjesto
0

Evropska liga: Švicarski sud poništio rezultate grupe I

Totalsport
Sud švicarskog kantona Vauda donio je u petak presudu da se moraju poništiti rezultati 1. kola grupe I nogometne Evropske lige. To je novi pokušaj švicarskog Siona da vrati svoje mjesto u drugom evropskom takmičenju po kvaliteti.

Podsjetimo, švicarski klub je u posljednjem pretkolu Evropske lige protiv Celtica igrao s igračima koje je doveo ovog ljeta, premda to nije smio učiniti. Branila mu je to suspenzija još iz 2008. godine, kada se ogriješio o statute Međunarodne nogometne federacije (FIFA), dovevši golmana Essama El-Hadaryja premda je Egipćanin imao važeći ugovor s drugim klubom.

FIFA je tada Sionu zabranila transfere, no klub je ovog ljeta doveo čak šestoricu novih igrača koji su dobili pravo nastupa u nacionalnom prvenstvu nakon što su to sami zatražili putem spomenutog Kantonskog suda Vauda.

UEFA je, međutim, odlučila izbaciti Sion iz Evropske lige i na njegovo mjesto uvrstiti Celtic. Odluku je potvrdila i Žalbena komisija UEFA-e, ignoriravši pritom ovosedmičnu presudu Kantonskog suda Vauda koji je naredio da se Sion mora vratiti u Evropsku ligu.

Aktuelni pobjednik Švicarskog kupa se, međutim, i dalje ne miri s time, tako da je na spomenutom sudu zatražio poništavanje rezultata sinoćnjih utakmica grupe I (Udinese - Rennes 2:1, Atletico - Celtic 2:0) što mu je na kraju i uspjelo.

Iz UEFA-e su zasad odlučili ne komentirati novu presudu, objavili su tek da razmatraju situaciju.