Sapunica se nastavlja
0

Švicarski sud opet naredio UEFA-i da vrati Sion u Europa ligu

Totalsport
Predsjednik Siona Christian Constantin (Foto: AFP)
Predsjednik Siona Christian Constantin (Foto: AFP)
Sud švicarskog kantona Vauda naredio je u srijedu Evropskoj nogometnoj federaciji (UEFA) da vrati Sion u grupu I Evropa lige ili će biti kažnjena s 1.000 franaka za svaki dan odugovlačenja s takvom odlukom.

Nastavak je to sapunice koja traje duže od mjesec dana i u kojoj je švicarski prvoligaš odlučio iskoristiti civilni sud kako bi izborio pravo na nastup u Evropa ligi u kojoj su već odigrana dva kola.

Podsjetimo, Sion je u posljednjem pretkolu Evropa lige protiv Celtica igrao s igračima koje je doveo ovog ljeta, premda to nije smio učiniti. Branila mu je to suspenzija još iz 2008. godine, kada se ogriješio o statute FIFA-e, dovevši golmana Essama El-Hadaryja premda je Egipćanin imao važeći ugovor s drugim klubom.

FIFA je tada Sionu zabranila transfere, no klub je ovog ljeta doveo čak šestoricu novih igrača koji su dobili pravo nastupa u nacionalnom prvenstvu nakon što su to sami zatražili putem Kantonskog suda Vauda.

Iako je u dvije utakmice bio bolji od Celtica, UEFA je naknadno izbacila Sion iz grupeI Evropa lige. Švicarski se klub nakon toga žalio spomenutom sudu koji je naredio da se Sion mora vratiti u Evropa ligu. UEFA je to ignorirala, baš kao i kasniju odluku suda da se moraju poništiti rezultati 1. kola grupe I.

Sučeljavanje UEFA-e i Siona se pred istim sudom dogodilo u srijedu, a klub je ponosno objavio da je dobio slučaj. Odlukom suda UEFA bi tako trebala bez odgode vratiti Sion u grupu I umjesto Celtica, a ako to ne učini, za svaki će dan odbijanja izvršenja presude morati platiti 1.000 franaka.

Iz krovne udruge evropskog nogometa zasad nema komentara.