Nogomet
14

Evropska liga: Dortmund deklasirao Gabalu, pobjeda Liverpoola u Kazanu

Piše: D. B.
Ajax - Fenerbahče (Foto: EPA)
U 4. kolu grupe A Evropske lige Ajax i Fenerbahče su odigrali bez golova, a dok je Molde slavio gostujuću pobjedu protiv Celitca. Bordeaux je remizirao sa Sionom u grupi B, a Liverpool je upisao sva tri boda na gostovanju u Kazanu. U grupi C je Dortmund ostvario visoku pobjedu protiv Gabale, dok je Krasnodar sa 2:0 pobijedio PAOK. Dortmund i Molde su sigurni učesnici nokaut faze.

Grupa A

Ajax - Fenerbahče 0:0

U prvom poluvremenu utakmice između Ajaxa i Fenerbahčea golova nije bilo. Jedino se može izdvojiti prilika Fischera za Ajax, ali je golman Fenera Demirel pravovremeno istrčao i otklonio opasnost.

Što se tiče drugog poluvremena, najbolju priliku je imao igrač Fenerbahčea Fernandao u 82. minuti, ali je bio neprecizan. Susret je zavšen bez golova.

Celtic - Molde 1:2

Celtic je u prvim minutama utakmice imao nešto više od igre u odnosu na lidera grupe Molde. U 10. minuti je Griffiths zatresao mrežu Fenerbahčea, ali je gol poništen zbog ofsajda. Tri minute kasnije je je Commons primio loptu nakon centaršuta i uputio udarac, ali je ovog puta sjajno odbranio Moldeov golman Horvath i spasio svoju mrežu. Potom je Griffiths ponovo postigao pogodak, no i ovog puta iz nedozvoljene pozicije.

Hladan tuš je uslijedio u 21. minuti kada je Molde poveo golom Elyounousija. Ipak, domaći su se brzo oporavili od šoka i pet minuta kasnije izjednačili rezultat na 1:1. Strijelac je bio Commons s ruba šesnaesterca.

Novo razočarenje za domaće navijače priredio je Hestad, koji u 37. minuti pogodio za 2:1 u korist Moldea. Rezultatom 1:1 završeno je prvo poluvrijeme.

Na otvaranju drugog dijela utakmice je Tierney šutirao nakon solo prodora, ali se ponovo odbranom istakao gostujući golman Horvath. U istoj minuti je glavom pokušao Boyata, ali bez uspjeha.

Kako se utakmica bližila kraju, Celtic je vršio sve veći pritisak. Pokušaji Lustiga u 61, Bittona u 63. i Griffithsa u 75. minuti su bili nedovoljno precizni.

Problemi za Celtic nastali su u 77. minuti kada je Bitton dobio crveni karton. Molde je to mogao iskoristiti, slobodan udarac je izveo Toivio, ali je na njegovu žalost pogodio stativu. Njegov saigrač Kamara je u 83. minuti zatresao prečku. Molde je na kraju zasluženo pobijedio Celtic rezultatom 2:1 i osigurao plasman u nokaut fazu.

Tabela:

  1. Molde 10
  2. Fenerbahče 5
  3. Ajax 3
  4. Celtic 2

Grupa B

Sion - Bordeaux 1:1

Na večerašnjoj utakmici su prvi zaprijetili domaći, Konate je primio dobar pas i šutirao, ali je lopta prošla nekoliko centimetara pored gola Bordeauxa. To je bila jedina prilika vrijedna pomena u prvom poluvremenu.

U nastavku utakmice, u 57. minuti, Contento je centrirao, a Poko iz dobre pozicije šutirao pored gola Siona. Gosti su poveli u 67. minuti, strijelac je bio Toure, a asistent Chantome. U 73. minuti neprecizno je šutirao Konate. Salatić je u sudijskoj nadoknadi utakmice donio bod Sionu.

Rubin Kazan - Liverpool 0:1

Liverpool je u Rusiju stigao s namjerom da osvoji bodove i krene ka vrhu tabele, koji pripada Sionu. Redsi si zaprijetili u 6. minuti kada je Milner snažno šutirao i pogodio okvir gola Rubina. Bila je to najozbiljnija šansa u prvom dijelu igre.

Redsi su poveli početkom drugog poluvremena, tačnije u 53. minuti kada je s ruba šesnaesterca šutirao Ibe i pogodio mrežu Rubina. Četiri minute kasnije se u dobroj prilici za gol našao Milner, šutirao je pod prečku, ali je odbranio golman Rubina Ryzhikov. Lovrenov pokušaj glavom je domaći čuvar mreže bez problema zaustavio u 59. minuti. Nova prilika za Liverpool se ukazala u 69. minuti, šutirao je Ibe, no, neprecizno. Priliku da se upiše na listu stijelaca za Liverpool propustio je Benteke u 80. minuti, golman Rubina je paradom spasio svoju mrežu.

Liverpool je na kraju slavio važnu pobjedu zahvaljujući golu Ibea iz 52. minute utakmice. Bh. reprezentativac Ermin Zec nije igrao za Gabalu.

Tabela

  1. Sion 7
  2. Liverpool 6
  3. Bordeaux 3
  4. Rubin Kazan 2

Grupa C

Dortmund - Gabala 4:0

Prvoplasirana ekipa u grupi C, Borussia Dortmund, dočekala je posljednjeplasiranu Gabalu u 4. kolu Evropske lige. Milioneri su dominirali od početka utakmice, a prvu priliku je imao Aubameyang u 17. minuti, međutim, njegov snažan udarac je odbranio gostujući golman Pietrzkiewicz.

Domaći su nastavili s napadima, a otpor Gabale je slomljen u 28. minuti pogotkom Reusa nakon asistencije Mkhitaryana. Aubameyang je četiri minute kasnije ponovo šutirao, ali pored gola.

Golman Gabale je odlično intervenisao i u 36. minuti kada je pokušao Reus. Više sreće nije imao n Mkhitaryan u 45. minuti. Ipak. Pietrzkiewicz je drugi put kapitulirao u prvoj minuti sudijske nadoknade, a strijelac je bio Aubameyang, koji je očigledno namjestio nišanske sprave. Dortmund je nakon prvog poluvremena vodio rezultatom 2:0.

Dortmund je dominirao i u drugom poluvremenu, a u 56. minuti je Mkhitaryan pogodio stativu gola Gabale. Deset minuta kasnije se u idealnoj prilici našao Januzaj, ali ni on nije pogodio. Ipak, samo minut kasnije Castro je nakon centaršuta loptu glavom poslao u mrežu Gabale za 3:0 u korist Dortmunda. U 70. minuti je već bilo 4:0, Piszczek je asistirao Mkhitaryanu, koji je nakon nekoliko promašaja postigao pogodak. Isti je igrač mogao do novog gola u 75. minuti, ali ovog puta nije pogodio. Njemačka ekipa je upisala visoku pobjedu protiv Gabale rezultatom 4:0 te osigurala plasman u nokaut fazu.

Krasnodar - PAOK 2:1

Krasnodar i PAOK se bore za poziciju koja vodi u nokaut fazu i svaki bod je važan za obje ekipe. U večerašnjoj utakmici su prvi zaprijetili domaći preko Arija u 18. minuti, ali je odbranio golman PAOK-a Glikos. Međutim, gostujući čuvar mreže je bio nemoćan u 33. minuti, kada je Ari pogodio glavom nakon asistencije Ahmedova. Krasnodar je na odmor otišao s minimalnom prednošću.

Domaći su nastavili s dobrom igrom, a Kabore je u 66. minuti pogodio stativu. Ipak, domaći su minut kasnije došli do drugog gola, a strijelac iz penala je bio Joaozinho. Blizu pogotka za PAOK bio je Rodrigues u 75 minuti, no, golman Krasnodara Dikan je odlično intervenisao. Gosti su ipak uspjeli postići počasni gol u 91. minuti, a strijelac je bio Mak nakon asistencije Athanasiadisa. Bh. reprezentativac Gojko Cimirot nije zaigrao za PAOK.

Tabela

  1. Dortmund 10
  2. Krasnodar 7
  3. PAOK 3
  4. Gabala 1