Liga prvaka
73

Evropska bajka se nastavlja: Monaco i kod kuće savladao Borussiju i prošao u polufinale

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Monaco je slavio i u drugom četvrtfinalnom dvoboju Lige prvaka protiv dortmundske Borussije rezultatom 3:1 i sa ukupnih 6:3 prošao u polufinale.

Monaco je poveo već u prvom ozbljnijem napadu. Mendy je šutirao sa dvadesetak metara u 3. minuti, Bürki je kratko odbio loptu, a Mbappe je bio najbrži i pospremio je u mrežu.

Dortmund je opasno zaprijetio u 14. minuti kada je Sahin šutirao iz slobodnog udarca, ali je pogodio samo stativu.

Taj promašaj je kažnjen tri minute kasnije. Lemar je ubacio sa lijeve strane, a Falcao je u svom stilu glavom poletio kroz zrak i pogodio nebranjeni dio Bürkijeve mreže za nedostižnih 2:0 i već tada je bilo jasno da će Monaco otići u polufinale.

Posljednju priliku za goste u prvom poluvremenu imao je Reus kada je u 41. minuti šutirao iz slobodnog udarca, ali je Subašić sjajno odbranio.

Borussia je smanjila u 48. minuti. Dembele je napravio dar-mar po desnoj strani i pronašao Reusa koji sa desetak metara iz prve zakucava loptu u Subašićevu mrežu za smanjenje vodstva Kneževa na 2:1.

Golman Dortmunda se još jednom istakao u 50. minuti kada je Mendy šutirao glavom, ali je Bürki odbio loptu u korner. Već u narednom napadu opasno je zaprijetio i Falcao, ali je bio neprecizan.

Falcao je naredni put zaprijetio u 65. minuti, ali je šutirao preko gola. Do kraja susreta Dortmund je zaprijetio još dva puta preko Schmelzera u 66. i Reusa u 74., dok su šanse za Monaco promašili Lemar u 75. i Bakayoko u 77. minuti.

Konačnih 3:1 postavio je Germain nakon kontranapada u 81. minuti, a asistent je bio Lemar. Aubameyang, koji je bio nevidljiv tokom čitavog susreta, je svoj jedini opasan šut imao u 85. minuti, ali Subašić nije imao problema da ukroti loptu nakon njegovog udarca.

Izvlačenje polufinalnih parova bit će održano u petak u 12 sati, a susreti se igraju 3. i 10. maja.