Nogomet
12

EURO 2016: Važne pobjede Hrvatske, Italije i Češke

Piše: I.P.
(Foto: EPA)
U okviru Kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016, večeras je odigrano devet mečeva. Pored utakmice između Bosne i Hercegovine i Velsa koja je završila neriješeno, na Starom kontinentu odigrani su i mečevi u ovkiru grupa A, B i H.

Grupa A

Holandija – Kazahstan (3-1)

Gosti su iznenadili i poveli u 17. minuti golom Renata Abdulina, ali u drugom poluvremenu, tačnije u 62. minuti izjednačava Huntelaar nakon asistencije Afellayja koji u 82. minuti postiže gol za domaćine i preokreće rezultat. Minut prije kraja utakmice meč kruniše Van Persie pogotkom iz penala za 3-1.

Turska – Češka (1-2)

Turska rano dolazi u vodstvo. U osmoj minuti Caner Erkin šutira prema Umutu Bulutu koji završava za vodstvo domaćina. Sedam minuta poslije Tomas Sivok odlično prati šut iz kornera koji pretvara u novi rezultat, 1-1. Češka je povela u 58. minuti preko Dockala i stavila rezultat na 1-2.

Latvija – Island (0-3)

Nakon mirnog prvog poluvremena Island dolazi u vodstvo u 66. minuti Sigurdsson, a nakon asistencije Gunnarssona koji 11 minuta poslije postiže gol za 0-2. U posljednjoj minuti susreta utakmicu kruniše Gislason za kolnačnih 0-3.

Tabela

  1. Island (6)
  2. Češka (6)
  3. Holandija (3)
  4. Kazahstan (1)
  5. Latvija (1)
  6. Turska (0)

Grupa B

Belgija – Andora (6-0)

Prvo je Kevin De Bruyne iz penala postigao pogodak za vodstvo domaćina, da bi nakon samo tri minute povisio na 2-0. Nacer Chadli je u 3. minuti postigao treći gol za belgijsku reprezentaciju.

U strijelce se upisao Origi u 59. Minuti, a na visokih 5-0 posio je Mertens u 65. minuti. Šesti gol za Belgijance postigao je Mertens u 68. minuti.

Kipar - Izrael (1-2)

Izrael dolazi u vodstvo sa dva gola pred sami finiš prvog poluvremena. Prvo u 38. minuti akciju uspješno završava Damari, a sedam minuta poslije Ben Haim podiže na 0-2.

U 67. minuti vodstvo Izraelaca smanjuje Makrides nakon asistencije Soterioua.

Vels - Bosna i Hercegovina (0-0)

Tabela

  1. Vels (4)
  2. Belgija (3)
  3. Izrael (3)
  4. Kipar (3)
  5. Bosna i Hercegovina (1)
  6. Andora (0)

Grupa H

Italija – Azerbejdžan (2-1)

Minutu prije kraja prvog poluvremena Chiellini stvara vodstvo za Italiju, a nakon asistencije Pirla. Ipak, Chiellini je u 75. minuti skrivio autogol ali se u 82. iskupljuje povisivši na 2-1.

Bugarska – Hrvatska (0-1)

Vodstvo Hrvatske ostvario je bugarski fudbaler Apostol Popov koji je u 36. minuti autogolom svojoj reprezentaciji otežao zadatak.

Malta – Norveška (0-3)

Norvežani su se našli pred lakim zadatkom. U 22. minuti Daehli stvara vodstvo za goste, a četiri minute kasnije King povisuje na 0-2. Na samom početku drugog poluvremena King se vraća i postiže treći gol za Skandinavce.

Tabela

  1. Italija (6)
  2. Hrvatska (6)
  3. Norveška (3)
  4. Bugarska (3)
  5. Azerbejdžan (0)
  6. Malta (0)