Nogomet
7

Enver Lugušić: Ispraćeni smo sa pesimizmom, ali je proradio inat

Piše: Edin Isanović
Bh. nogometna reprezentacija danas je u finalu Kirin kupa pobijedila Japan rezultatom 2:1 i osvojila prvi trofej u historiji. Enver Lugušić, trener golmana u našem državnom timu istakao je za Klix.ba kako su Zmajevi ispraćeni u Zemlju izlazećeg sunca sa velikim pesimizmom, a vraćaju se sa osvojenim peharom.

"Selektor Baždarević i stručni štab imali su povjerenje u ove mlade i hrabre igrače koji su naša budućnost. Imali smo kritika od kolega i drugih 'stručnjaka' koji misle da se razumiju u nogomet, ali kada treba nalaziti mane drugima. Volio bih da u našoj BiH svako radi svoj posao kao u drugim uređenim državama", kazao je nekadašnji golman FK Sarajevo.

Inače, Lugušić je pojačao konkurenciju na golu i selektirao je vrhunske golmane koji su opravdali povjerenje. Naglasio je kako je japanska reprezentacija izuzetno kvalitetna.

"Kada su Samuraji počeli nametati igru svojim poznatim kratkim pasovima vidio sam da će nam biti teško. Osim toga, imaju velikog selektora, našeg Vahida Halilhodžića. Ipak, proradio je bosanski inat. Mladi igrači su dokazali da se na njih može ozbiljno računati u budućnost", istakao je naš sagovornik.

Dodao je kako je selektor Baždarević zajedno sa stručnim štabom reprezentaciju pripremio do najsitnijih detalja.

"Bili smo spremni i za jedanaesterce da je za to bilo potrebe", podvukao je Luga. U udarnoj postavi bh. selekcije igralo je nekoliko igrača iz Premijer lige BiH. Trener golmana podvlači kako su opravdali povjerenje.

"Drago nam je što smo dali priliku igračima iz bh. prvenstva. U našim klubovima ima dosta nogometaša koji zaslužuju selektorov poziv. Baždarević je fantastično vodio obje utakmice, a igrači su svojim pristupom olakšali posao. Nastupali su hrabro i disciplinovano. Premda su mnogi bili skeptični, napravili smo veliku stvar za BiH. Dobili smo nekoliko novih igrača u reprezentaciji. Nadam se da smo ovim uspjehom osigurali mir koji nam je potreban", zaključio je Lugušić.