Nogomet
228

Enver Bijedić za Klix.ba: Ovo što vidimo danas je evropska Sloboda

Piše: Edin Isanović
Enver Bijedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Enver Bijedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Enver Bijedić je funkciju predsjednika FK Sloboda obavljao u sezoni 2005./06., a ono što je obilježilo njegov mandat je promjena vlasničke strukture Gradskog stadiona Tušanj koji je do tada bio u vlasništvu kluba. Bijedić je za Klix.ba objasnio kako se to desilo.

"Dolaskom na čelo kluba zatekao sam teško stanje, klub je već sedam godina negativno poslovao. Dug je iznosio 1.900.000 KM, a stadion je bio pod hipotekom. Postojala je velika prijetnja od gubitka stadiona, a krizu su prodbuljivali pojedini građevinski lobiji koji su preko organa Slobode željeli preuzeti stadion, srušiti ga i na njegovom mjestu napraviti stambene i poslovne objekte. Zbog svih tih dešavanja sam kao predsjednik kluba pokrenuo promjenu vlasništva stadiona, čime je stadion prešao u vlasništvo tada opštine, a danas grada Tuzle i time postao javno dobro svih građana“, kazao je Bijedić.

U posljednjih deset godina Sloboda je imala dobre i loše sezone, napustila je društvo najboljih i vratila se nazad. Danas je lider tabele. Bivši predsjednik tima sa Tušnja je zadovoljan aktuelnom situacijom u tuzlanskom premijerligašu.

"Ovo što vidimo danas je evropska Sloboda. Predsjednik Azmir Husić svoj posao radi fenomenalno i dužnost svih nas građana Tuzle je da mu pomognemo da još dugo ostane na toj poziciji. Uvjeren sam da će svojim načinom rada uz podršku navijača i gradske vlasti ostvariti sve zacrtane planove i da ćemo na stadionu Tušanj gledati najbolje evropske ekipe“, istakao je naš sagovornik.

Nekadašnji prvi čovjek aktuelnog lidera BHT Premijer lige ponudio je rješenje kada je riječ o podršci gradskih vlasti, temi koja je u fokusu interesovanja u gradu soli.

"Rješenje je jednostvno. Grad Tuzla mora svim svojim kapacitetima stati uz Slobodu. Potrebno je da se izdvajanja za sport iz budžeta grada udvostruče, ali isto tako je potrebno da se dodjeljivanje sredstava sportskim klubovima organizuje na drugi način kako bi klubovi koji su od javnog interesa za Tuzlu, poput FK Sloboda, dobijali onoliko sredstava koliko zaslužuju. Pored toga u ovu priču se trebaju uključiti i viši nivoi vlasti. Sloboda treba da bude regionalni projekat, a u izgradnju stadiona Tušanj se treba uključiti i N/FS BiH“, naglasio je Bijedić.

Projekat izgradnje novih tribina na stadionu Tušanj postoji, ali za sada to ide sporo. Nekadašnji predsjednik Slobode potcrtava da način uvijek postoji.

"Rješenje u ovom slučaju je javno privatno partnerstvo. Potrebno je omogućiti zajedničko, kooperativno djelovanje javnog sektora sa privatnim kako bi izgradnja tribina na Gradskom stadionu Tušanj bila završena i kako bi konačno u Tuzli mogli gledati najveće evropske fudbalske klubove ali i reprezentaciju Bosne i Hercegovine“, zaključio je Bijedić.