Zadovoljni tehnologijom
17

Englezi se oglasili i otkrili četiri situacije u kojima je VAR pogriješio ove sezone

K. H.
David Silva (Foto: EPA-EFE)
David Silva (Foto: EPA-EFE)
Šef engleskih sudija Mike Riley rekao je kako je VAR tehnologija ove sezone u Premiershipu napravila četiri greške te da je zadovoljan onim što je novi sistem donio u jednu od najjačih svjetskih nogometnih liga.
Za razliku od nekih drugih liga u kojima sudija dobije instrukciju da još jednom pogleda spornu situaciju kako bi eventualno promijenio odluku, VAR tehnologija u Premiershipu funkcioniše tako što pomoćni sudija pregleda sumnjivu situaciju i u koordinaciji s glavnim arbitrom donosi konačnu odluku.

U dosadašnja četiri kola pregledano je 227 sumnjivih situacija, šest puta je došlo do ispravne promjene odluke glavnog arbitra, a u četiri su napravljene greške.

Prva greška je nedosuđen penal za Manchester City u meču protiv Bournemoutha kada je Davis Silva srušen u kaznenom prostoru Trešnjica, dok je druga situacija bio prekršaj nad nogometašem West Hama Sebastianom Hallerom u susretu protiv Norwicha.

Treća pogrešna odluka bila je u meču između Leicestera i Bournemoutha kada je veznjak Lisica Youri Tielemens trebao dobiti crveni karton, dok je četvrta odluka igranje rukom veznjaka Newcastlea Isaaca Haydena u akciji u kojoj su Svrake postigle gol Watfordu.