Nogomet
8

Engleska – Italija 1:2: Azzurri pobijedili Tri lava i poslali jasnu poruku

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
U drugoj utakmici grupe D Mundijala u Brazilu Engleska i Italija odmjerili su snage u Manausu, a četvrostruki svjetski prvaci slavili su na kraju rezultatom 2:1. Azzurre je u vodstvo doveo Marchisio u 35., a samo dvije minute poslije poravnao je Sturridge nakon sjajne akcije. Balotelli je u 50. minuti pogodio za, kako će se kasnije ispostaviti, konačnih 2:1.

Utakmica je počela šansom Sterlinga u 4. minuti. Dobro je šutirao, ali lopta odlazi pored gola. Nakon toga Italijani preuzimaju incijativu. U 23. minuti svoj šut oprobao je Balotelli, ali nije precizan. Igrao se 35. minut kada je Marchisio, nakon asistencije Pirla, matirao Harta za 1:0.

Ipak, već u narednom napadu "Tri lava" poravnavaju. Sjajnu akciju poslije asistencije Rooneya golom završava Daniel Sturridge za 1:1.

Mogli su izabranici Cesara Prandellija doći u vodstvo u posljednjim trenucima prvog poluvremena. Balotelli je lobovao čuvara mreže Engleske, ali je loptu sa gol crte izbio jedan odbrambeni nogometaš.

Prvih 45 minuta okončano je rezultatom 1:1. U nastavku Azzurri kreću snažno. To su konkretizirali već u 50. minuti kada Balotelli glavom pogađa za 2:1.

Hodgsonove trupe nakon toga pokušavaju doći do izjednačenja. U 77. minuti Baines dobro šutira iz slobodnjaka, ali golman Italije Sirigu dobro brani.

U 85.minuti Gerarrd je šutirao iz slobodnog udarca preko gola. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Italijani su uspješno čuvali stečeno vodstvo, a Pirlo je u sudijskoj nadoknadi pogodio prečku.

Ovim trijumfom Azzurri su poslali jasnu poruku. Opet žele na tron. U ovoj grupi sada Kostarika i Italija imaju po tri boda, dok Urugvaj i Engleska na svom kontu nemaju bodova.