Naveo i primjer
27

Emery: Guardiola mi je objasnio po čemu se PSG razlikuje od Reala i Barcelone

H. H.
Emery je dvije godine trenirao PSG (Foto: EPA-EFE)
Emery je dvije godine trenirao PSG (Foto: EPA-EFE)
Unai Emery (50) je dvije godine trenirao Paris Saint-Germain, a u ljeto 2018. zamijenio ga je Thomas Tuchel. Iako je Španac osvojio sedam trofeja, dvaput je zaredom podbacio u osmini finala u Ligi prvaka.

U razgovoru za L'Équipe aktuelni trener Villarreala govorio je o razlozima loše izvedbe Parižana u najelitnijem nogometnom takmičenju, te je otkrio šta mu je Pep Guardiola na to rekao.

"Jako je teško pobijediti klubove poput Bayerna ili Cityja. Pogledajte City s Guardiolom kao najboljim trenerom na svijetu... Samo je nekoliko odabranih. A od njih nekoliko odabranih, samo jedan osvaja Ligu prvaka. Znači li to da ostali nisu dobri? Naravno da ne", kazao je sjajni trener.

Emery je potom ispričao kako mu je Guardiola prije mnogo godina objasnio po čemu se PSG razlikuje od Real Madrida i Barcelone: ​​

"Guardiola mi je jednom rekao da ekipe poput Barce ili Real Madrida bolje reaguju na teške situacije jer su već osvajali takmičenje. Ključ je upravljati frustracijom."

Kao primjer, Emery navodi historijski preokret Barcelone protiv PSG-a 2017. godine kada je Barca pobijedila 6:1 i prošla dalje nakon poraza 4:0 u prvoj utakmici.

"Kada je Barça postigla četvrti, pa peti gol, a sudije je pogriješio, nismo znali šta učiniti. Ista stvar se dogodila protiv Real Madrida u revanšu osmine finala ove sezone 3:1 (1:0 u prvoj utakmici za PSG)", objašnjava Emery.

"Kada je Benzema izjednačio, a zatim zabio drugi gol, vidio sam igrače poput Kimpembea ili Marquinhosa koji nisu znali kako regovati jer su bili frustrirani", kazao je španski trener.