Nogomet
44

Elvir Baljić: Samo Sušiću mogu biti asistent, BiH će ići na Euro

Anadolija
Elvir Baljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Baljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Baljić, jedan od najboljih fudbalera Bosne i Hercegovine svih vremena je istakao kako su dvije najbolje stvari koje su mu se desile u dugogodišnjoj karijeri osvajanje Lige prvaka sa Real Madridom iz igračkih dana i prošlogodišnji trenerski plasman sa reprezentacijom BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

"Dok sam bio igrač najveći cilj bio mi je plasman na Mundijal. Nekoliko puta nam je malo nedostajalo da se plasiramo na neko od velikih takmičenja, ali eto želja mi se ostvarila kao treneru u stručnom štabu reprezentacije. Bilo je divno biti u Brazilu, gdje smo uz više sreće i bolje suđenje mogli više. Međutim, predstavljati državu na SP nešto je posebno. Odlazak u Brazil bila je i ogromna promocija države BiH diljem planete", istakao je Baljić u telefonskom razgovoru iz Izmira.

Da smo ostali odveli bi BiH na EP u Francusku

Na pitanje šta misli o novembarskoj smjeni Safeta Sušića sa funkcije selektora BiH, u čijem je stručnom štabu radio pet godina, Baljić je odgovorio:

"Baš mi je bilo žao kada smo razriješeni dužnosti. U stručnom štabu reprezentacije BiH radili smo zajedno pet godina na najveći mogući profesionalan način, te imali super prijateljske odnose. Jednostavno, desilo se da smo od četiri kola na startu kvalifikacija za EURO 2016 osvojili dva boda, i ispalo je kako je ispalo… Izgubili smo tri boda od Kipra ili Izraela i to nas je koštalo da nastavimo raditi dalje. Ne možemo zaboraviti činjenicu da smo u Izraelu nastupili bez četiri, pet standardnih igrača, odnosno da nas je i to koštalo poraza", kazao je Baljić, naglasivši:

"I nakon poraza od Izraela, bez obzira na manje šanse i sada vjerujem da će se BiH plasirati na predstojeće Evropsko prvenstvo koje će se odigrati u Francuskoj 2016. godine. Novom selektoru Mehmedu Baždareviću i njegovom stručnom štabu, tj. reprezentaciji moje zemlje želim svu sreću i plasman na EURO".

O Baždareviću ima izuzetno pozitivno mišljenje. Baljić smatra da članovi Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) nisu pogriješili kada su ovog bh. stručnjaka imenovali Sušićevim nasljednikom. Tvrdi da Baždarević može vratiti nacionalni bh. tim na pobjednički kolosijek koji ga je krasio do Mundijala u Brazilu.    

"Baždarević ima iskustvo. Mislim da posjeduje autoritet, koji je jako bitan da nastavi da vodi ekipu na vrhunskom nivou. Najvažnije je da se vrati pozitivna atmosfera u reprezentaciju, da ga igrači prihvate. Opet kažem, da smo ostali kao stručni štab vjerujem da bi otišli na EP, jer smo imali vremena do marta i naredne kvalifikacione utakmice do kada bi nam se oporavili veoma važni povrijeđeni igrači. Baždarević i njegovi saradnici trebaju na što bolji način iskoristiti vrijeme do martovskog meča sa Andorom, čeka ih i nešto lakši raspored u kojem ekipu, realno, mogu vratiti na staze trijumfa. Držat ću im palčeve i svim srcem navijati da se plasiramo na EURO", poručio je Baljić.

Odbio ponude iz Azerbejdžana

 

Posljednjih dana imao je nekoliko ponuda za preuzimanjem azerbejdžanskih, ali i jednog turskog superligaša.

"Bila je opcija da u paketu sa Safetom Sušićem preuzmem Rizespor. Nije realizovana. Što se tiče Azerbejdžana tu su mi nudili ulogu šefa stručnog štaba nekoliko tamošnjih ekipa. Iskren da budem nije me to zanimalo. Želim raditi u ozbiljnijem klubu, u Turskoj ili nekoj drugoj jakoj fudbalskoj zemlje. Želim klub koji ima jasne ambicije. Jako mi bitno da dobro startujem u samostalnom radu, jer u fudbalu se i najmanji kiksevi pamte, pa mogu slobodno reći i ne praštaju lako", mišljenja je Baljić, otkrivši da su ga kontaktirali i iz još nekih turskih superligaša, no za sada stvari oko eventualnog angažmana nisu konkretizirane.  

Nekadašnjem fudbaleru Real Madrida, Galatasaraya, Fenerbahcea, Sarajeva, Željezničara… prioritet je u budućnosti raditi kao šef stručnog štaba.

"Mogu biti saradnik samo Safetu Sušiću i nikome drugom! Nastojat ću raditi samostalno, jer sam sakupio dovoljno trenerskog iskustva u proteklih pet godina, bio sudionik velikih utakmica, Svjetskog prvenstva u Brazilu, itd..", decidan je Baljić.

Bilićev Bešiktaš najbolje igra u Turskoj

Baljić pomno prati dešavanja u Super ligi Turske. Hvali ovosezonska odlična izdanja Bešiktaša, čiji je trener Slaven Bilić, hrvatski stručnjak.  

"Bešiktaš je u dosadašnjem toku sezone najbolje igrao. Ipak, izgubili su od Galatasaraya, pa je trka na vrhu tabele postala još dramatičnija. Rano je prognozirati ko će biti prvak Turske. Fenerbahce, trenutni lider na tabeli ima bod prednosti u odnosu na Bešiktaš i Galatu. To ne mora ništa da znači, mada mislim da Fener ima najiskusniju ekipu i najveće šanse da prvi prođe kroz cilj", rekao je Baljić za Anadolu Agency.

Komentarišući novo pravilo na osnovu kojeg u klubovima Super lige Turske u početnom sastavu svih 11 igrača mogu biti stranci, odnosno da ekipa u službeni zapisnik utakmice ima pravo prijaviti čak 14 internacionalaca, Baljić je istakao:

"Vjerovatno su to pravilo uveli kako bi ojačali klubove, ali i ligu. Posljednjih godina turski klubovi nisu imali velikih uspjeha u UEFA takmičenjima tako da mislim i da je to jedan od motiva povećanja kvote stranaca u ekipama. Povećat će se i ulaganja u turski fudbal. Izgubit će mladi domaći fudbaleri, koji će dolaskom dokazanih internacionalaca imati manje prilike za igru".