Nogomet
27

Elvir Baljić za Klix.ba: Ako se ne plasiramo na EURO, nećemo se smatrati krivima

Piše: A. D.
Elvir Baljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Baljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član bivšeg stručnog štaba fudbalske reprezentacije BiH Elvir Baljić nakon novembarske smjene se vratio u Tursku.

Već dvije decenije živi na relaciji Istanbul – Sarajevo, a trenutno se nalazi u glavnom gradu Turske. Trenerskog angažmana još nema na pomolu, mada Baljić ne isključuje mogućnost da prvi put preuzme neki klub do ljeta ove godine.

“Moguće je da se do ljeta desi neki angažman. Tu mislim na Tursku, gdje sam već dugi niz godina i gdje se na neki način osjećam kao domaći. Idem na utakmice kad god sam u mogućnosti, a posebno pratim klubove za koje sam u prošlosti nastupao, kao i one gdje trenutno igraju naši igrači. Nedavno sam gledao meč Basaksehirspora i Gaziantepspora na kojemu su nastupili Edin Višća i Ognjen Vranješ. Utakmica je bila dosta loša, ali su njih dvojica igrali dobro, gdje posebno mislim na Višću, koji u kontinuitetu pruža dobre partije. Jedan je od najboljih igrača u svom klubu, što je svakako pozitivna stvar za reprezentaciju”, izjavio je Baljić za Klix.ba.

Baljić posebno žali zbog odlaska iz reprezentacije, smatrajući da šanse za EURO bez obzira na tešku situaciju nisu izgubljene.

“U fudbalu je nažalost uvijek struka prva na udaru i Savez je odlučio tako kako je odlučio. Napravili smo veliki kiks protiv Kipra, ali smatram da smo do marta imali dovoljno i vremena i prostora da dođemo sebi, posebno iz razloga što smo znali da će se do tada oporaviti niz igrača na koje nismo mogli računati. Šanse nisu izgubljene. Čvrsto vjerujem da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo. I prije naše smjene svi smo vjerovali da ništa nije izgubljeno. Novom selektoru i njegovom stručnom štabu od srca želim svaku sreću, a u slučaju da se ne uspijemo plasirati, ni ja, kao ni preostali članovi bivšeg stručnog štaba nećemo se smatrati krivima”, dodao je Baljić.

Borba u turskoj Super ligi odavno nije bila zanimljivija, a između tri turska velikana od kojih je Baljić nastupao za dva, Elvir prednost daje Fenerbahceu.

“Stvar se iskomplikovala pošto su u prošlom kolu i Besiktas i Fenerbahce izgubili. Prema mom mišljenju, Fenerbahce ima najbolji tim, već dugo su na okupu i smatram da će oni biti novi prvaci Turske. I moje simpatije su na njihovoj strani, dok posebne simpatije gajim prema mom prvom klubu u Turskoj Bursasporu”, kazao je na kraju Baljić.