Nogomet
158

Eldin Hadžić za Klix.ba: Volio bih igrati za državu u kojoj sam rođen

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Tino Gil/Real Zaragoza)
Bh. internacionalac i potencijalni reprezentativac BiH, Eldin Hadžić, sa velikim uspjehom nastupa u španskoj Zaragozi ove sezone. U razgovoru za Klix.ba, Hadžić govori o svom djetinjstvu, porodici, odlasku iz BiH, ponudama Real Madrida, reprezentaciji BiH...

Njegova životna priča ne razlikuje se mnogo od one Vedada Ibiševića, Asmira Begovića, Sejada Salihovića...

Tokom rata, kad je imao oko godinu dana, sa porodicom je iz rodnog Ključa otišao u mjesto Catral kod španskog grada Alicantea u kojem je počeo svoju nogometnu karijeru.

Ponude Reala i drugih klubova

U međuvremenu, igrao je za Hercules, Eibar, Orihuelu, drugi tim Valencije i ponovo u Herculesu.

"Kad sam imao 19 godina, zvali su me mnogi klubovi kao što su Real Madrid, Valencija, Villareal. Ali, odlučio sam otići u Hercules gdje su mi ponudili dobar ugovor", prisjeća se mladi napadač perioda od prije četiri, pet godina.

Danas, 23-godišnji ofanzivac, jedan je od najvažnijih igrača u Zaragozi koja se takmiči u drugoj španskoj ligi, popularnoj Segundi. Ove sezone, u osam utakmica šest puta je bio starter. Upisao je tri asistencije i dva gola.

"Ovdje me mnogo vole i sretan sam u klubu. Dobro igram i dajem svoj maksimum za tim. Ekipa je dobra i na stadionu uvijek bude preko 20.000 navijača", kazao je Hadžić za Klix.ba.

Nada se pozivu

Godinama se govori o njegovom mogućem angažmanu u reprezentaciji BiH, međutim, Hadžić nikada nije obukao dres Zmajeva.

"Govorilo se o tome i prošle godine, ali nikada me niko nije kontaktirao. Volio bih zaigrati za reprezentaciju zemlje u kojoj sam rođen, porodica mi je iz BiH. Bilo bi stvarno lijepo igrati za Bosnu", dodaje Hadžić za naš portal.

Kako kaže, u BiH će doći na kraju sezone. Do tada, nada se, dobrim igrama će privući pažnju selektora BiH.

"Mnogo je dobrih igrača u reprezentaciji BiH, a najdraži od njih mi je Miralem Pjanić", kaže Hadžić koji u Zaragozi igra na nekoliko pozicija.

"Trener me stavlja na lijevo i desno krilo, te iza napadača što je moja prirodna pozicija", dodaje.

Iako mu je španski maternji jezik, sa Eldinom smo razgovarali na bosanskom jeziku. Kao i mnoga djeca koja su BiH napustila u ranom djetinjstvu, Hadžić je u porodici učio naš jezik.

"Kad sam bio mali, moji roditelji su pričali na bosanskom jeziku kako bih ja mogao učiti. Ne govorim dobro bosanski jezik, ali se trudim", kaže Eldin.