Nogomet
32

Eldar Hasanović za Klix.ba: Sa Bnei Sakhninom ostvarujem ciljeve, nedostaje mi Željezničar

Piše: D. B.
Dvadesetšestogodišnji bh. nogometaš Eldar Hasanović je nakon odlaska iz Željezničara karijeru nastavio u Izraelu i to u klubu Bnei Sakhnin, za koji uspješno nastupa. U razgovoru za portal Klix.ba govorio je o novoj sredini, životu u Izraelu, izraelskoj ligi i dešavanjima u Željezničaru i Premijer ligi BiH.

"Prije samog polaska u Izrael razgovarao sam s Emirom Hadžićem i Jadrankom Bogičevićem o ligi i životu u ovoj zemlji, a oni su mi rekli samo najbolje. Kad sam stigao, vrlo brzo sam se uvjerio u to. Liga je kvalitetna, veoma dobro organizovana i medijiski popraćena", izjavio je Hasanović za portal Klix.ba.

Nakon dolaska u Izrael su nastali problemi s povredama.

"Mene dugo prati peh s povredama, pa sam tri mjeseca bio van terena. Zbog toga nisam previše zadovoljan onim što sam napravio, ali sam ipak uspio skupiti solidan broj nastupa, 18 u svim takmičenjima. Nadam se da će me povrede zaobići u nastavku sezone", rekao je nogometaš Bnei Sakhnina.

Njegova ekipa je ostvarila svoj cilj i ušla u playoff, a u Izraelskom kupu je trenutno u polufinalu. Slijedi i borba za plasman u Evropu.

"Ambicije pred početak sezone su bile da probamo ući u playoff među prvih šest ekipa, što smo i ostvarili. Regularni dio smo završili na petom mjestu na tabeli, a u subotu nas čeka prvo kolo playoffa protiv Maccabija iz Tel Aviva. U Izraelskom kupu smo stigli do polufinala, a igrat ćemo protiv istog protivnika. Prezadovoljni smo onim što smo dosad postigli, ali ne namjeravamo stati. Sljedeći cilj je osvajanje četvrtog mjesta i izlazak u Evropu", kazao je Hasanović.

Odlazak u Izrael smatra dobrim potezom, ponajviše zbog uslova u našoj zemlji.

"Nažalost, odlazak iz naše države u bilo koju drugu je veliki korak naprijed. Izrael mnogo ulaže u nogomet, ima odlične uslove za rad, većina klubova ima nove stadione, a mediji domaćoj ligi poklanjaju mnogo pažnje. Liga je dosta kvalitetnija od naše. Dozvoljeno je imati pet igrača u ligi, što pomalo otežava brži napredak, ali tako stvari stoje. S druge strane, u našoj državi ima boljih, kvalitetnijih nogometaša nego ovdje, ali nemamo uslove za napredak, niti se dovoljno ulaže u sport", riječi su našeg sagovornika.

Ličnim uslovima po kojim igra u Izraelu je veoma zadovoljan i želi ostati što je duže moguće.

"Prošlog ljeta sam bio slobodan igrač, imao sam nekoliko ponuda, ali je najkonkretnija bila iz Izraela. Prihvatio sam je i nisam se pokajao. Finansije su bile presudne, ali sam se želio okušati u jačoj ligi. Bilo mi je čudno to što se ovdje ne trenira previše, slobodno mogu reći manje nego kod nas, ali se radi u boljim uslovima, pa svaki igrač može dati sve od sebe. Za igrača je teško kad psihički nije posvećen treningu, a u BiH ima mnogo razloga za to. Zaista ne bih imao ništa protiv da ostanem ovdje dugo", izjavio je bivši igrač Željezničara.

Rodni grad i Željezničar mu mnogo nedostaju, a u Izraelu mu društvo pravi golman Hapoela iz Haife Marijan Antolović, bivši saigrač iz Željezničara.

"Nedostaju mi grad i klub, dosta sam vezan za porodicu, ali takav je život profesionalca. Moramo se brzo prilagoditi svim promjenama. Moja djevojka je većinom uz mene, tako da mi je dosta lakše. Željo je posebna priča u mom životu, nije bilo lako nakon odlaska s Grbavice, jer je taj klub godinama bio moja svakodnevnica. Često se družim sa Marijanom, udaljeni smo samo 30 km. Dobar je u svom novom klubu, a ako nastavi, mogao bi preći u jedan od klubova u vrhu tabele", rekao je 26-godišnji nogometaš.

Sretan je zbog dobrih partija Željezničara i veoma zadovoljan načinom na koji trener Edis Mulalić vodi ekipu. Istakao je da žali zbog teške situacije u kojoj se nalazi Velež, klub za koji je ranije igrao.

"Nastavio sam pratiti našu ligu, Želju pogotovo. Gledao sam utakmice protiv Širokog Brijega i Veleža, Plavi su pokazali snagu protiv Širokobriježana, veći dio te utakmice im treba biti vodilja. Lijepo je igrati pred punom Grbavicom, gosti već u tunelu gube. Susret s Veležom je odigrana u lošim uvjetima, ali su najvažnija tri boda. Žao mi je Veleža zbog situacije u kojoj se nalazi, igrao sam za ovaj klub i uvijek se lijepo osjećam u Mostaru. Nadam se da će riješiti probleme. Željezničar je mnogo uložio u pojačanja i pod velikim je pritiskom da opravda očekivanja. Teško je kad imate mnogo novih igrača, treba to sve ukomponovati, a polusezona je kratka. Ipak, Mulalić je dosad uspio ono što je htio i njemu idu najveće zasluge za dobre rezultate. On je moderan trener koji razumije igru i iz svakog igrača izvlači najbolje. Takvu posvećenost poslu nećete naći u našoj ligi. Mislim da će napraviti dobru trenersku karijeru", kazao je Hasanović.

Kao favorita za osvajanje titule izdvojio je Zrinjski.

"Najveći favorit za titulu je Zrinjski, koji ima dobru ekipu i povoljan raspored do kraja. Ispali su iz Kupa BiH, tako da igraju samo na jednom frontu, zbog čega će biti svježiji u završnici prvenstva", završio je Hasanović