Građani u osmini finala EL
0

FOTO+VIDEO / Edin Džeko strijelac u pobjedi Manchester Cityja nad Portom

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
Večeras je na stadionu Etihad u Manchesteru odigrana druga utakmica šesnaestine finala Evropske lige u kojoj je Manchester City ugostio ekipu Porta, aktuelnog osvajača Evropske lige. Građani su u prvom susretu na na stadionu Dragao slavili rezultatom 1:2, a i večeras su bili uspješniji rezultatom 4:0. City će tako u osmini finala Evropske lige igrati sa pobjednikom duela Legia - Sporting. Bh. reprezentativac Edin Džeko je igrao od 69. minute, a to je bilo dovoljno da postigne pogodak za svoj klub.

Ohrabreni prošlosedmičnom pobjedom u Portugalu, igrači Manchester Cityja su utakmicu s Portom započeli samouvjereno. U vodstvo su došli u 19 sekundi susreta. Na asistenciju Yaye Tourea je pogodio Sergio Aguero. Nakon vodstva domaćih, probudili su se i gosti. Lucho Gonzales i Joao Moutinho nisu iskoristili odlične prilike u nekoliko navrata. Aguero je mogao udvostručiti prednost svog kluba u 29. minuti, ali je pogodio prečku. Više sreće nije imao ni u 41. minuti.


szólj hozzá: Man City vs Porto 1:0 Aguero

Građani su dominirali cijelim tokom prvog poluvremena. Najopasniji su po Heltonov gol bili Toure, Aguero i David Silva, dok su na drugoj strani Joeu Hartu prijetili Lucho, Fernando i Varela. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:0 u korist Cityja. EKipa koju vodi talijanski stručnjak Roberto Mancini je zaista pokazala odličnu igru u prvom poluvremenu.

Početkom drugog poluvremena su gosti zaigrali nešto otvorenije te su i napravili nekoliko izglednih prilika, a poništen im je i pogodak zbog ofsajda. City je također nastavio pružati dobru igru, pa je i Helton u nastavku imao dosta posla. Bh. reprezentativac Edin Džeko je priliku za igru dobio umjesto Samira Nasrija u 69. minuti utakmice. Prilikom ulaska na teren je pozdravljen ovacijama publike ne Etihadu.

Edinu nije trebalo mnogo vremena da postigne pogodak. Heltona je savladao u 76. minuti nakon asistencije Aguera. Dvije minute nakon toga je mogao i do svog drugog gola na utakmici, ali je bio u ofsajdu. U međuvremenu je Porto ostao bez jednog igrača jer je crveni karton dobio Rolando.


szólj hozzá: Man City vs Porto 2:0 Dzeko

Treći gol za Građane je djelo Silve, koji je pogodio u 84. minuti na asistenciju Davida Pizarra.


szólj hozzá: Man City vs Porto 3:0 Silva

Dvije minute nakon asistencije, Pizarro se upisao i na listu strijelaca. Treba napomenuti da je Čileanac u igru ušao u 80. minuti zamijenivši Aguera.


szólj hozzá: Pizarro first ManCity goal

Igrači Porta su do kraja susreta pokušavali doći do počasnog gola, ali promjene rezultata nije bilo. Građani su slavili rezultatom 4:0 i zasluženo se plasirali u osminu finala Evropske lige, gdje ih očekuje bolji iz duela Legia - Sporting.

Evropska liga, šesnaestina finala:

Manchester City - Porto 4:0 (Agüero 1., Džeko 76., Silva 84., Pizarro 86.).

Ostali susreti na rasporedu su u četvrtak, a sastaju se:

Athletic Bilbao - Lokomotiv Moskva (1:2) Club Brugge - Hannover (1:2) FC Twente Enschede - Steaua Bukurešt (1:0) PAOK - Udinese (0:0) PSV Eindhoven - Trabzonspor (2:1) Standard Liege - Wisla Krakow ( 1:1)

Valencia - Stoke (1:0) Anderlecht - AZ Alkmaar (0:1) Atletico Madrid - Lazio (3:1) Besiktas - Braga (2:0) Manchester United - Ajax Amsterdam (2:0) Metalist Kharkiv - RB Salzburg (4:0) Olympiakos - Rubin Kazan (1:0) Schalke - Viktoria Plzen (1:1) Sporting Lisabon - Legia Varšava (2:2)